Linkovi

Bourneov identitet (16/6/02) - 2002-06-16


U novoj ekranizaciji bestsellera Roberta Ludluma iz 1980. godine - "Bourneov identitet" - naslovni lik u ovom špijunskom trileru tumači Matt Damon. Više - u prilogu Alana Silvermana.

Pronađen kako pluta usred oceana, ranjen u leđa, glavni junak se ne može sjetiti tko je. Međutim, odlučan je da preživi. Također, postaje svjestan vlastitih sposobnosti potrebnih za preživljavanje u svijetu špijuna – koje su često smrtonosne po njegove protivnike.

Na koncu, glavni junak saznaje tko je - Jason Bourne, posebno uvježbani tajni ubojica CIA-e. Kada shvate da on zna tko je, njegovi šefovi - koji, naravno, niječu da bilo što znaju o njegovim aktivnostima - nastoje ga pod svaku cijenu ušutkati. U glavnoj ulozi pojavljuje se Matt Damon kojemu je to prva akciona uloga.

Jedan od razloga zbog kojih sam želio raditi u ovom filmu bio je scenarij; činilo mi se da je glavni lik zanimljiv. Tu je, isto tako, i borbeni stil Jasona Bournea. Umjesto glatkih i lijepih udaraca tipa "van Damme", on se bori na brutalniji način, koji izgleda stvarnije i prikladnije karakteru lika i radnji filma. To nije film u kojemu se akcija zbiva po svaku cijenu. Napetost situacije gradi se postupno. Na koncu, to jest žanr-film, ali prilično jedinstven, originalan i definitivno vrijedan cijene kino-ulaznice.

Matt Damon kaže da je Jason Bourne rijetki akcijski junak zato jer koristi mozak te se iz gustih situacija izvlači vlastitom inteligencijom i razumom, a ne silom. Na primjer, uoči vrlo napete jurnjave automobilima po ulicama Pariza, Bourne provjerava auto-kartu grada! Franka Potente, zvijezda njemačkog filmskog hita "Trči, Lola, trči", tumači ulogu Marie, snalažljive pustolovke koja nehotice postaje Bourneova suputnica. Ona je snalažljiva, poput mačke uvijek se dočeka na noge. Misli na mnogo kolosjeka i, čini mi se, da je prošla mnogo toga u životu. Upravo zato, ona sjeda u auto s Bourneom koji ima krv po hlačama. Stvar joj izgleda sumnjivo, ali treba joj novac, a i instinkt joj kaže da mu može vjerovati.

Redatelj Doug Liman, pod čijom je režijom nastao kultni film "Swingeri", kao i mračna romansa "Go", kaže da mu se roman "Bourneov identitet" svidio još kad ga je prvi pročitao, u gimnaziji. Međutim, kaže, da bi sjajnu knjigu pretvorio u film, morao je unijeti neke izmjene. "Kada bi samo iz knjige preuzeo scene koje mi se sviđaju i nanizao ih jednu do druge, to ne bi funkcioniralo. Odnosno, funkcioniralo bi za one koji knjigu znaju napamet. Stoga sam se upitao: Što mi se to u knjizi posebno sviđa? Potom sam roman doslovce destilirao do same srži i ponovno ga sagradio u filmsku priču. Film je, naravno, potpuno drugi medij od knjige".

U sporednim ulogama pojavljuju se još Chris Cooper i Brian Cox. Film je snimljen u Europi, na lokacijama od Praga do Pariza.

XS
SM
MD
LG