Linkovi

Pentagon traži izuzeće od  mnogih zakona za zaštitu okoliša (16/6/02) - 2002-06-16


Nakon terorističkih napada od 11. rujna, američke oružane snage traže izuzeće od provedbe mnogih zakona kojima se štiti okoliš. No, organizacije koje se zalažu za zaštitu okoliša protive se tom nastojanju. Zadnju riječ u tom prijeporu ima Kongres, koji bi trebao izglasati zakon o ovome pitanju.

Na prvi pogled zaštita jedne ugrožene vrste sova na američkom sjevero-zapadu nema mnogo veze s ratom protiv terorizma. Medjutim, američka vojska već se dugo vremena žali da joj odredbe zakona o zaštiti okoliša ograničavaju mogućnost adekvatne obuke vojnika. Mnoge američke vojne baze nalaze se u zaštićenim područjima. Vježbe korištenjem bojevog streljiva, ili testovi laserskog oružja time postaju izuzezno ograničeni.

Republikanski kongresmen Bob Barr smatra da ova ograničenja imaju izravan utjecaj na borbenu pripremljenost američkih oružanih snaga. "Kada nešto krene krivo na bojišnici, tada blijedi značaj zakona o zaštiti morskih sisavaca ili ptica selica. Osobno još nisam naišao na vojnika, mornara ili pilota koji bi radije dobio odličje za zaštitu morskih sisavaca umjesto da se živ i zdrav vrati kući s bojišnice.

Ekološke organizacije pak tvrde da potreba oružanih snaga da bude spremna za rat ne znači da oružane snage mogu biti izuzete od odgovornosti za zaštitu okoliša. Andrew Wetzler je odvjetnik organizacije National Resources Defense Council. "Amerikanci već dugo podržavaju stroge ekološke zakone. Mi smatramo da vojska ne bi trebala biti iznad njih, već ih treba poštivati. Imamo vojsku da bi zaštitila naš način života, a jedna od stvari koju štite je i naš predivni okoliš, naše prerije i divljina. Ako to žrtvujemo tada su teroristi odnijeli pobjedu".

Zakonodavci pak dobivaju izravne informacije od časnika u američkim oružanim snagama. Svi oni pružaju primjere kako su pripreme za vodjenje rata protiv al-Qaide u Afganistanu bile otežane restriktivnim zakonima o zaštiti okoliša te drugim organičenjima. Bitka glede izuzimanja vojske iz provedbe nekih zakona o zaštiti okoliša nastavlja se u Kongresu. Senat sada priprema svoju verziju zakona kojim bi se reguliralo ovo pitanje.

XS
SM
MD
LG