Linkovi

Mick Jagger postao 'Sir' (16/6/02) - 2002-06-16


Mick Jagger, zločesti dečko rock'n'rolla, koji je svojedobno Britaniju sablažnjavao svojim prilično divljim stilom života, jučer je postao vitez. Plemićka mu je titula dodjeljena zbog zasluga na glazbenom planu.

Bila je to svečanost kakve Britanci rade bolje nego itko drugi - puna pompe i raskoši. Za vrijeme vojne parade ispred Buckinghamske palače, kraljica Elizabetha je izvršila smotru počasne postrojbe gardista, odjevenih u crvene svečane uniforme s crnim šubarama od medvjeđeg krzna na glavama.

Svečanost datira iz osamnaestog stoljeća, no jučerašnja je imala posebnu važnost jer je održana u godini kraljičinog zlatnog jubileja. U sklopu službene proslave rođendana, kraljica Elizabeta je, kao i svake godine, dodijelila plemićke titule muškarcima i ženama koji su postigli iznimna dostignuća u sportu, umjetnosti ili na javnoj sceni.

Na vrhu ovogodišnjeg popisa nalazio se čovjek koji doslovno drma rock'n'rollom već 40 godina.

Nagrađen za svoj doprinos popularnoj glazbi, pjevač Rolling Stonesa, Mick Jagger, proglašen je vitezom. Od sada, on će biti znan kao Sir Mick. Njegova titula nije, međutim, prošla bez kritika. Kako kažu nezadovoljnici, njegov privatni život - legendarno ženskarenje i sudska kazna zbog posjedovanja droga - javnosti šalje krivu poruku.

Ali, za veterana rocka, to je počast koju mu je bilo drago prihvatiti. "Čovjek je sretan da dobije priznanje, kad mu se već ponudi. Ne vodiš kampanju da bi ga dobio; ne tražiš ga. Ali, ako mi netko nešto želi dati, onda sam zahvalan i stoga, mnogo vam hvala!" - rekao je Mick Jagger.

Mick Jagger se danas pridružio elitnom društvu popularnih britanskih zabavljača, poput Sira Paula McCartneya i Sira Eltona Johna.

XS
SM
MD
LG