Linkovi

Otkrivena spomen bista dr. Aloisu Mocku (15/6/02) - 2002-06-15


Danas je u nazočnosti brojnih uglednika iz političkog, javnog i crkvenog života, u Selcima na otoku Braču, na prigodnoj svečanosti otkrivena spomen bista dr. Aloisu Mocku, bivšem ministru vanjskih poslova i vicekancelaru Republike Austrije u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Hrvatsku, posebice glede njezinog međunarodnog priznanja. Dr. Alois Mock, koji sa suprugom boravi u višednevnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj Županiji, nazočio je događaju i evo šta je nakon otkrivanja biste izjavio za Glas Amerike:

Alois Mock:Zahvalan sam što ste ukazali čast i meni i mojoj supruzi i što ste me pozvali. U isto vrijeme sam tužan kada se sjetim patnji kroz koje je hrvatski narod prošao u ratu. Ne posustajte u vašim namjerama za ulazak u Evropsku uniju, premda vam Bruxelles ponekad i nije sklon. Današnji konačni cilj Europe nije samo zajedničko tržište, kako se uglavnom često misli, nego stvoriti takav teritorij gdje više neće doći do ratova među državama.

Brončano poprsje koje je postavljeno na bijelom bračkom kamenu izgradio je akademski slikar Velibor Mačukati, a akciju su zajednički pokrenuli Hrvatsko-austrijsko društvo iz Splita, Austrijsko-hrvatsko društvo i općina Selca. Inače, Selca na otoku Braču ima dugu tradiciju izrade spomenika. Jedino je mjesto na svijetu gdje podižu spomenike živim ljudima. Devedeset i treće godine Hansu Dietrichu Genscheru, godinu dana poslije svetom ocu – Papi, a danas dr. Aloisu Mocku.

XS
SM
MD
LG