Linkovi

Biskupska konferencija SAD definirala mjere protiv svećenika-pedofila (15/6/02) - 2002-06-15


U Dallasu je okončan sastanak Biskupske konferencije Sjedinjenih Država. Skup se bavio posljedicama seksualnih, uglavnom pedofilskih skandala koji su posljednjih mjeseci dobro uzdrmali katoličku crkvu u ovoj zemlji, te načinima sprečavanja sličnih problema u budućnosti.

Katolička crkva u Sjedinjenim Državama ispričala se žrtvama i njihovim obiteljima te zatražila oprost.

Biskupi su na skupu u Dallasu definirali mjere koje će u budućnosti poduzeti protiv svećenika koji seksualno napastuju dječake, većinom ministrante ili sjemeništarce. No, neke od žrtava smatraju da mjere nisu dovoljno stroge.

Svećenicima koji u budućnosti budu napastvovali povjerene im mlade ljude biti će zabranjen kontakt s vjernicima, no oni neće biti udaljeni iz crkve. Znači, ti svećenici neće moći služiti misu, niti predavati u školama – no ipak će ostati svećenici.

Peter Isley, koji je kao dječak bio napastvovan od strane svećenika, smatra da su izglasane mjere preblage: "Ako ste učitelj, pa seksualno napastvujete svoje učenike, odmah ste otpušteni. Oduzimaju vam dozvolu da predajete. Ne znam zbog čega to ne bi trebalo važiti i za svećenike?"

Biskup Joseph Sullivan iz Brooklyna smatra da je dobro što su on i njegovi kolege saslušali svjedočenja žrtava seksualnog napastvovanja od strane svećenika. Međutim, on smatra da mišljenje žrtava ne bi smjelo biti ključno u definiranju mjera kojima se želi spriječiti ponavljanje seksualnih skandala: "Žrtve trebaju govoriti o svojim patnjama, što su jučer i vrlo elokventno učinile. Za svakog od nas bilo je to vrlo bolno iskustvo. Međutim, mislim da je na nama, biskupima, da definiramo politiku prema svećenicima."

U posljednjih šest mjeseci, u Americi je na svoj položaj podnijelo ostavke ili je smjenjeno 250 svećenika – zbog optužbi za seksualno napastvovanje. S položaja su se, iz istih razloga, povukla i četiri biskupa.

Mark Serrano, također jedna od žrtava napastvovanja, smatra da nove, strožije mjere protiv svećenika-pedofila na kraju krajeva ipak neće zaštiti djecu: "To je kao da ubojicu premjestite iz grada negdje na selo. On će svejedno ostati opasan, tražit će novu žrtvu. Ovakav tip napasnika ne možete zaustaviti, ne možete ih držati na oku 24 sata dnevno. Najbolje je da ih strpate u zatvor. Jedino to će zaštiti djecu."

Biskupska konferencija odlučila je da nove mjere odmah stupaju na snagu, iako službeno postaju pravovaljane tek kada ih odobri i Vatikan.

XS
SM
MD
LG