Linkovi

Pitanje je ima li hrvatska reprezentacija kvalitetu (14/6/02) - 2002-06-14


Žalost prevelika, tuga je evidentna ali u životu se mora imati snage za ići naprijed, ali ovakve šanse Bog šalje samo jednom

Možda bi ovim riječima Zvone Bobana trebalo započeti priču o završetku prvog kruga Svjetskog nogometnog prvenstva. I dok šesnaest momčadi, poput Hrvatske, tužne napustiše Japan i Južnu Koreju, suorganizatori prvenstva slave. Na ulicama Jokohame, najnogometnijeg japanskog grada, svi pjevaju i slave svoju vlastitu zemlju - Nippon. Japan je pobjedom nad Tunisom osigurao ulazak među 16 najboljih, dok je Južna Koreja imala puno teži posao protiv Portugala, ali su i oni uspjeli.

Portugalci su krenuli kući, a Južnokorejanci će odmjeriti snage s Italijom, koja zahvaljuje Bogu i Ekvadoru, što je prošla u daljnje natjecanje. Među šesnaest najboljih plasirale su se još Španjolska, Njemačka, Danska, Švedska, Belgija, Engleska, Irska, Turska, Brazil, Paragvaj, Meksiko, Senagal i Sjedinjene Države.

Prve utakmice osmine finala igraju se već sutra. Sastaju se Njemačka i Paragvaj i Danska i Engleska. Reprezentacija Hrvastke je ponovno treća, ali ovaj put u svojoj skupinji, a ne na svijetu. I umjesto u Južnu Koreju na utakmicu s jednim od domaćina, igrači izbornika Jozića otputovali su u Frankfurt, odakle će u razne europske gradove.

Vjerojatno nitko više nikad neće ove momke okupiti u ovom sastavu da zajedno zaigraju. Poznati nogometni trener i instruktor FIFA-e Ivica Osim ovako je za Glas Amerike prokomentirao igre hrvatske selekcije.

Ivica Osim: Pitanje je da li oni imaju kvalitet. Drugo je što oni igraju po klubovima, ali tu ima dosta igrača koji nisu ni korak napredovali, recimo, u zadnjih četiri-pet godina. Svi su tu negdje. Oni koji su bili veliki igrači, oni su stariji. No oni koji su se šlepali uz te velike, koji bi sad trebali preuzeti tu ulogu, oni su ostali isti. Njima godine nisu pomogle da budu bolji. Ono što bi trebalo da nauče, da promijene nešto, da budu malo drugačiji - ja to tu ne vidim.

Ivica Osim nam je dao i analizu igre prvog kruga prvenstva.

Ivica Osim: Imam utisak da veliki broj favorita i ekipa ima poteškoća jer veliki broj njihovih igrača ne igra u velikim ligama. Svi ti igrači - a to nije slučaj samo ovog prvenstva, nego i ranijih - dakle, igrači od kojih se najviše očekuje, došli su iscrpljeni. Mora se malo više pažnje posvećivati kalendaru.

Tako je bilo u prethoddna dva tjedna. A kako bi moglo biti u sljedećih sedam dana?

Ivica Osim: Brazil se strahovito mučio protiv Turaka, čak možda i dobio utakmicu olako. No zasad djeluju dosta sigurno, zato jer imaju veliki broj igrača. Samo treba malo pričekati da odigraju utakmicu s nekim ne jačim - Turci su dobra ekipa - već možda s nekim iskusnijim, lukavijim. S nekima koji malo bolje znaju, pa da vidimo koji su dosezi Brazilaca, koji igraju najriskantnije od svih. Ipak od svih koje sam vidio, izuzetne utakmice su Koreja protiv Poljske, ali se poslije pokazalo da Poljska možda nije taj protivnik kakav se očekivalo da bude. Meksiko je odigrao izuzetnu po meni utakmicu i po ponašanju i po preuzimanju rizika. Kad bih ja imao neku ekipu, tako bih želio da igraju.

Spomenimo na kraju i to da ovo svjetsko prvenstvo nudi i jedan kuriozitet. Cesare i Paolo Maldini prvi su otac i sin koji bi jedan protiv drugog mogli nastupiti na jednom prvenstvu. Cesaer je izbornik Paragvaja, a Paolo je kapetan talijanske reprezentacije.

XS
SM
MD
LG