Linkovi

Klirinški dug Hrvatskoj Rusi će platiti robama i uslugama (14/6/02) - 2002-06-14


Isporukom energenrata, protupožarnih helikoptera te poslovima razminiranja, Rusija namjerava podmiriti klirinški dug Hrvatskoj.

Klirinški dug Ruske Federacije prema Hrvatskoj iznosi oko 600 milijuna dolara. Danas su u Zagrebu ministar gospodarstva Hrvoje Vojković i ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Kuzugetović Šojbu dogovorili i modalitete otplate ruskog duga Hrvatskoj. Ministar Vojković kaže da je dogvoreno da se dio duga može podmiriti razminiranjem sada miniranih područja u Hrvatskoj.

Hrvoje Vojković: Međutim, taj bi dug bio podmiren i na druge načine, isporukom određenih roba kao što su energenti, za što je Hrvatska posebno zainteresirana. Dakle, plin nafta i neke druge robe. A kolege su predložile i isporuku protupožarnih helikoptera što je za nas jednako tako interesantno.

U sljedećih mjesec dana bit će definirani detalji samog sporazuma", kaže gospodin Vojković, koji je pozvao Ruse da sudjeluju u privatizacijskim procesima u Hrvatskoj, a očekuje da će i hrvatske tvrtke biti pozvane u obnovi ruskih elektro-energetskih postrojenja, te značajnijih hrvatski izvoz poljoprivrednih i građevinskih strojeva u Rusiju.

Budući da je gospodin Šojbu ministar za izvanredne situacije, naglasio je kako njegovo imenovanje za predsjedatelja rusko-hrvatske komisije ne znači da postoji problem u odnosima dvije zemlje. Oba minsitra složila su se s time da su politički odnosi dviju država dobri, ali gospodaraski zaostaju za njima. Robna razmjena je skromna, a u prvom kvartalu ove godine bilježi i pad u odnosu na predhodni.

XS
SM
MD
LG