Linkovi

Nakon 11. rujna - povećano osiguranje nekretnina u Washingtonu (13/6/02) - 2002-06-13


"Europa se okreće udesno” – piše jutros bostonski Christian Science Monitor. Europski glasači – piše Monitor – uznemireni porastom useljavanja, zabrinuti za vlastitu sigurnost i budućnost, okreću se konzervativnim strankama. Primjerice, u francuskom parlamentu, na izborima u nedjelju većinu će najvjerojatnije osvojiti konzervativci predsjednika Jacquesa Chiraca, a u proteklih godinu dana, ljevičarske stranke izgubile su vlast i u Italiji, Danskoj, Portugalu, Norveškoj i Nizozemskoj.

Washington Post bavi se mogućim ovlastima budućeg Ministarstva domovinske sigurnosti. Prema pisanju washingtonskog dnevnika, kongresni čelnici razmatraju mogućnost da novom ministarstvu daju ovlasti nad dijelovima Središnje obavještajne agencije CIA-e i Saveznog istražnog ureda FBI-a. Time bi se željela poboljšati razmjena obavještajnih podataka između ove dvije agencije i ubrzati njihovo preusmjeravanje na spriječavanje domaćeg terorizma. Vjeruje se – piše “Post” – da će ovaj prijedlog naići na otpor u obje agencije.

Washington Post također piše o dugoročnim posljedicama napada od 11. rujna na područje Washingtona – točnije o velikom povećanju cijena osiguranja nekretnina. Najteže je pogođen najveći “stanar” u gradu – savezna vlada, s obzirom da se vlade savezne grade smatraju daleko podložnijim eventualnim napadima od, recimo, privatnih kuća. Osiguranje nekretnina poraslo je za 50 do 100 posto, a osiguranje od terorističkih napda, koje se prije moglo dobiti i besplatno, sada se vrlo rijetko uopće nudi.

XS
SM
MD
LG