Linkovi

Reakcije na utakmicu Hrvatska-Ekvador (13/6/02) - 2002-06-13


“Grozno, katastrofa, užasno... Kako je to moguće?” - sve su to konstatacije, reakcije i pitanja koje nakon utakmice s Ekvadorom postavljaju hrvatski navijači, novinari, pa i sami nogometaši.

Alen Bokšić kaže da je strašno razočaran i da "igrači nisu u ovaj susret ušli s punom motivacijom." Nakon ovakve izjave jedini logičan zaključak je: kako je moguće da netko u ovako važnu utakmicu ne uđe visoko motiviran? Mario Stanić ironično kaže: “Baš je lijepo što smo ovdje bili, podijelili smo značke i zastavice i sad možemo kući.”

Izbornik Mirko Jozić je u šoku. Naizgled je miran, pokušava analizirati poraz, spominje i pritisak pod kjim su igrali hrvatski nogometaši: "Sigurno da je bilo grča, posebno kad vidite da vam ne reagira momčad kao cjelina, već pojedinačnim pritiscima na protivnika, a protivnik je to znao koristiti. Zasigurno da reakcije igrača kao cjeline nisu bile one koje su trebale bit, da bi se mogla dobit prevaga i da bi se mogla dobit utakmica.” Utakmicu Hrvatska-Ekvador gledali su brojni nogometni stručnjaci. Među njima Zvone Boban, koji nije nimalo sumnjao u uspjeh ekipe koju je do nedavno predvodio na terenu. “Za nešto više - manjka kvaliteta.” - izjavio Ivica Osim, nogometni strucnjak, promatrac FIFA-e na svjetskom prvenstvu i trener Sturma iz austrijskog Graza.

Ova će se utakmica još dugo analizirati kao i ostale dvije koje su hrvatski nogometaši odigrali na ovom svjetskom prvenstvu – poraz protiv Meksika i pobjeda protiv Italije. O Ekvadoru sve najbolje. Odlična taktika kratkih dodavanja, što su na vlažnom terenu stadiona u Yokohami mogli izvesti samo vrsni nogometni znalci. Uostalom, Ekvador je sličnom igrom pobjeđivao i Brazil.

Iz skupine G među šesnaest najboljih momčadi plasirali su se Italija, i to jedva, te Meksikanci koji su svojim suparnicima održali pravu taktičku i nogometnu lekciju.

Osim Meksika prvi krug su najuvjerljivije odigrali Brazil i Španjolska. Danci i Švedska su bili odlični, Englezi su se provlačili, mučili sebe i navijače. Prijatno iznenađenje su SAD, Turska, Senegal, Japan, Južna Koreja, a nikad se ne smije zaboraviti - Njemačka.

XS
SM
MD
LG