Linkovi

Socijaldemokrati optužuju koalicijske partnere za stvaranje 'neformalne koalicije s HDZ-om' (13/6/02) - 2002-06-13


Socijaldemokratska partija Hrvatske optužila je u Saboru svoje koalicijske partnera iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatske seljačke stranke da stvaraju neformalnu koaliciju s HDZ-om.

Današnji saborski dan obilježila je prilično dramatična konferencija za tisak SDP-a. Zbog glasanja HSLS-a i HSS-a srušen je vladin prijedlog Zakona o otocima.

Bio je to povod da čelnik SDP-a u Saboru, Mato Arlović, smjesta sazove tiskovnu konferenciju i optuži koalicijske partnere da "stvaraju neformalnu koaliciju s HDZ-om, umjesto da poštuju dogovore koalicije kojoj i formalno pripadaju."

Arlović je ponašanje koalicijskih partnera okarakterizirao ovim riječima: "Nevjerojatno je da vlada ide s prijedlozima zakona, koje je jednoglasno predložila parlamentu. A onda, članovi vladajuće koalicije, ili glasajući protiv ili suzdržano, odbiju taj zakon. To je meni posve neuobičajeno."

Mato Arlović je predbacio HSLS-u i HSS-u da "radi podilaženja biračima nastoje kroz Sabor progurati financijski nerealne prijedloge, koji probijaju proračun."

Naime, Zakon o otocima propao je jer su se HSLS i HSS priklonili stajalištu HDZ-a da mostarinu na Krčkom mostu ne trebaju plaćati pravne osobe sa sjedištem na Krku. U SDP-u su izračunali da će to "probiti" proračun za 20 milijuna kuna, te zatražili njegov rebalans.

Mato Arlović je upozorio da to nije prvi slučaj kako se ove dvije stranke u Saboru priklanjaju oporbenom stavu. On je najavio da će, ako se to nastavi, SDP zatražiti saborsku raspravu o novim koalicijama ili o raspisivanju prijevremenih izbora.

Sabor je danas raspravio izvješće guvernera Narodne banke Željka Rohatinskog o poslovanju te institucije u prošloj godini. Po njegovoj ocjeni, HNB je lani dobro obavio svoj posao. "Bankarski sustav u Hrvatskoj sve je stabilniji i uspješniji. S lanjskom stopom inflacije od 2.6 posto, a ovogodišnjom od 1.8 posto, Hrvatska je tranzicijska država s najnižom inflacijom, koja je po visini bliska zemljama Europske unije. No, niti jedan susatv nadzora", priznao je guverner, "nije savršen pa se zato mogao dogoditi sslučaj Riječke banke."

Guverner se Saboru požalio na to što je - kako je rekao HNB bila izložena politikantskim i osobnim pritiscima. međutim, odbio je zahtjeve zastupnika da oda od kuda su ti pritisci dolazili.

Sabroski zastupnici su guverneru HNB-a najviše predbacivali kriminal u Riječkoj banci, kao očit primjer da kontrola i nadzor od strane HNB-a loše funkcionira.

XS
SM
MD
LG