Linkovi

Račan: 'Interesi američkih kompanija poklapaju se s našim interesima' (12/6/02) - 2002-06-12


Interesi američkih kompanija poklapaju se s našim interesima. Program ove vlade u skladu je s uvjetima koje traži strani kapital da dođe u Hrvatsku - izjavio je hrvatski premijer Ivica Račan nakon niza sastanaka s američkim gospodrastvenicima u New Yorku

Susretima s predstavnicima velikih američkih kompanija visoko hrvatsko državno izaslanstvo dnas je nastavilo svoj kratki posjet New Yorku. Nakon washingtonskih razgovora s dužnosnicima Svjetske banke i EX-Im banke, i drugih utjecajnih institucija, premijer Račan danas se susreo s predstavnicima niza uglednih američkih tvrtki - od energetskih tvrtki Parsons i El Paso Energy, do kompjutorske korporacija Oracle i investicijske kuće JP Morgan Chase.

Ratzgovaralo se o mogućnosti stranih ulaganja u većem broju sektora - turizmu, energetici, medijima informatici, komunikacijama i brodogradnji, čime popis - bar što se tiče s hrvatske strane nije zatvorena. Zbog velikog interesa rekao je premijer bili su odgođeni susreti s nekim kompanijama, a dogovoreno je da njihovi predstavnici dođu u Hrvatsku. Kontakti s američkim komapnijama, kako je najavljeno, nastavit će se ne samo na razini vlade već i pojedinih hrvatskih kompanija.

"Zadovoljni smo interesom i mogućnostima da konačno ozbiljnije poslovne grupacije sudjeluju u raznim programima u Hrvatskoj i to na osnovi uzajamnog interesa" - izjavio je premijer Račan. Premijera su pitanli što američke ulagače najviše zanima, odnosno o čemu brinu, kad se radi o mogućim ulaganjima u Hrvatsku.

Ivica Račan: A što njih interesira. Iznenadit ću vas - znaima ih isto što i nas zanima kad se radi o reformama. To je prvenstveno stabilnost Hrvatska, politička stabilnost i makorekonomska stanbilnost. Stabilnost regije, u našem okruženju. Dakle, to i nas interesira i želimo utjecati na tu stabilost. Pravna zaštita, sudska zaštita vlasništva i biznisa, to i nas interesira i zato idemo u reformu pravosuđa. Infrastruktura - to i nas interesira, zato ulažemo veliki novac u ovom trenutku. Uzmite samo u obzir cestoradnju. Pitanje avionskog prijevoza u Hrvatskoj - s postojećim mogućnostima ne možemo biti zadovoljni. Zagreb je u tom pogledu provincijalna destinacija, regionalna - da ne idemo sada šire u to. I o tome u razvojim projektima treba voditi računa. Prema tome, njihov interes se poklapa s našim interesom da napravimo prodore i poboljšanja po ovim pitanjima. Stoga je program ove Vlade – ukoliko istrajemo na reformama – potpuno u skladu s uvjetima koje strani kapital traži da bi došao u Hrvatsku. To smo i ranije znali. Ostalo je pitanje političkih mogućnosti, koncenzusa u Hrvatskoj, političkih snaga i socijalnih partnera.

Premijer se uz američke gospodarstvenike sastao i s urednicima dnevnika Wall Street Journal. U poslijepodnevnim satima, premijer će razgovarati i s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom. Kako je najavljeno, premijer će u tom razgovoru prenijeti želju Hrvatske da misija svjetske organizacije na Prevlaci bude dovsšena do kraja godine.

Ivica Račan: Mi smo optimisti što se tiče završetka mandata misije Ujedinjenih naroda na Prevlaci i sposobnosti da direktno riješimo otvorena pitanja sa susjedima u obostranu korist i u korist većeg rejtinga obje strane.

Pred kraj boravka u New Yorku, visoko hrvatsko državno izaslanstvo obići će i Ground zero – ruševine Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG