Linkovi

Na sastanaku Račan - Annan dominirat će pitanje Prevlake (12/6/02) - 2002-06-12


Hrvatski premijer Ivica Račan doputovao je u kratki posjet New Yorku gdje će s najvišim dužnosnicima Ujedinjenih naroda razgovarati o pitanju Prevlake, a s američkim gospodarstvenicima o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

Premijer Račan započeo je boravak u New Yorku sastankom s predsjednicom Opće skupštine Ujedinjenih naroda s kojim je razgovarao o situaciji u regiji, reformama u svjetskoj organizaciji i sudjelovanju Hrvatske u mirovnim misijama. Susreti visokog državnog izaslanstva s dužnosnicima UN-a kulminirat će danas sastankom premijera Račana i glavnog tajnika UN-a Kofija Annana kojim će, kako se očekuje, dominirati pitanje Prevlake. U tom će razgovoru premijer, kako je najavio, glavnom tajniku svjetske organizacije prenijeti hrvatsku želju da mandat UN-a na Prevlaci završi ove godine odnosno da se maksimalno produži za tri mjeseca te da Hrvatske pitanje Prevlake rješava u pregovorima s Jugoslavijom. Inače o Prevlaci je hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula jučer razgovarao s predsjedateljem Odbora Vijeća sigurnosti za borbu protiv terorizma. Hrvatska, kazao je ministar Picula, nudi partnerima u Srbiji i Crnoj Gori ekspertne razgovore kako bi se pred Vijeće, prije donošenja odluke, istupilo s dodatnim zajedničkim dokumentima.

“Mi predlažemo vrlo konkretno da se govori o režimu prelaska granice koji će do kraja otkloniti sve one razloge zbog kojih je UNMOP došao u Hrvatsku kada je došao. Prema tome radi se o prijedlozima koji trebaju olakšati prekograničnu komunikaciju, razmjenu dobara, ljudi, razne olakšice za ljude koji žive uz granicu. Za Hrvatsku to nije tabu tema. Ukoliko budemo priskrbili jednu vrstu razumjevanja Beograda odnosno Podgorice to će biti signal i Vijeću sigurnosti da u svojim raspravama već u srpnju dade vrlo precizne smjernice na koji način će mandat UNMOP-a na Prevlaci biti zaključen tokom ove godine”.

Inače, uz pitanje Prevlake druga glavna tema posjeta hrvatskog izaslanstva New Yorku bit će jačanje gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Državama. S tim ciljem za danas je zakazan niz susreta s predstavnicima vodećih američkih kompanija kao što su Oracle, i investicijska kuća J.P. Morgan Chase. Premijer Račan je prije dolaska u New York razgovarao jučer i s hrvatskim iseljenicima u Washingtonu točnije s incijatorima projekta Hrvatske kuće u Washingtonu. Taj projekt, rekao je premijer, okuplja ljude dobro etablirane u američkoj stvarnosti koji poznaju Hrvatsku te stoga mogu pomoći u promicanju hrvatskih interesa u SAD-u. Ideja o Hrvatskoj kući naišla je na podršku, a o njenoj konkretnoj realizaciji još će se razgovarati. Na sastanku s hrvatskim iseljenicima dotaknuta je još jedna važna tema:

“Sa zadovoljstvom mogu kazati da sam s tim ljudima imao mogućnost da razgovaramo o tome kako redefinirati odnose između Hrvatske i dijaspore, dignuti ih na jednu drugu, korisniju razinu. O tome će biti dosta govora jer je upravo sada pred nama u Hrvatskoj, a povodom izbornog zakona, je pitanje kako kvalitetno ojačati odnose između Hrvatske i dijaspore”, rekao je premijer Račan.

XS
SM
MD
LG