Linkovi

Bushov plan preustroja vlade dobro primljen na Capitol Hillu (12/6/02) - 2002-06-12


Američki kongresmeni kažu da namjeravaju brzo reagirati na predsjednikov zakonski prijedlog o osnivanju Ministarstva za domovinsku sigurnost.

Čelnici Zastupničkog doma i Senata predstavili su zakonske prijedloge kojim bi Ured za domovinsku sigurnost prerastao u ministarstvo, a plan predsjednika Busha proširio je njihova nastojanja. Kongresni čelnici kažu da namjeravaju usvojiti taj prijedlog zakona što brže kako bi on došao na potpis predsjedniku Bushu prije 11. rujna, prve godišnjice terorističkih napada na New York i Washington. Republikanski kongresmen iz Teksasa Mac Thornberry kaže da je ulog velik.

"Ulog je napad u kojem bi se koristilo kemijsko, biološko, nuklearno i radiološko oružje ili neka druga vrsta samoubilačkog bombaškog napada. Moramo djelovati brzo. Odgađanje u usvajanju ovog zakona pomaće teroristima jer to znači da ćemo duže vremena biti nepripremljeni. Lopta je u našem dijelu terena i povijest će nas procjenjivati po našim današnjim akcijama", kaže kongresmen Thornberry.

Neki zakonodavci dvoje da će Kongres, sa svojim brojnim odborima koji nadziru vladine agencije, biti u mogućnosti postiti suglasnost oko konačnog prijedloga zakona prije 11. rujna. Oni predlažu odgađanje premještanja nekih kontroverznih vladinih agencija – kao što je FBI - sve dok novo ministarstvo ne bude ustanovljeno.

XS
SM
MD
LG