Linkovi

"Pliva" kupila "Sidmak" (11/6/02) - 2002-06-11


Danas je najveća, i u središnjoj Europi najuspješnija farmaceutska kompanija, "Pliva", objavila kupnju američke farmaceutske kompanije iz New Jerseya, "Sidmak Laboratories", te njezine kompanije-kćeri, "Odyssey Pharmaceuticals". Pliva je za njih platila 152,9 milijuna dolara, uz očekivani iznos preuzetog kredita od 59 milijuna dolara.

"Sidmak" i "Odyssey" su tvrtke s asortimanom generičkih proizvoda. U 2001. godini ostvarile su porast netto prodaje od 34,4 posto, t.j. 100 milijuna dolara, uz čisti prihod od 4,3 milijuna dolara. Pliva očekuje da će rast biti nastavljen i u ovoj godini.

Osnovne vrijednosti "Sidmaka" i "Odysseya" čine prava na proizvode, registracijska dokumentacija, ugovori i žigovi iz portfelja generičkih farmaceutskih proizvoda, mreža distribucije koja pokriva tržište SAD-a, pogon za farmaceutsku proizvodnju i novi objekt za razvoj lijekova u East Hanoveru, u saveznoj državi New Jersey.

Predsjednik uprave "Plive" Željko Čović, koji je baš u eteru "Glasa Amerike", prije godinu dana, najavio kupovinu jedne američke kompanije, danas nije krio zadovoljstvo, ustvrdivši da je ova akvizicija dio "Plivine" strategije ekspanzije na nova tržišta.

"Otprilike deset proizvoda smo identificirali s potencijalom za američko tržište i naša ambicija je da do kraja slijedeće godine podnesemo zahtjev za registraciju tih deset proizvoda na američko tržište. Vjerujemo da će time Plivini proizvodi u značajnoj mjeri ojačati prihode, a isto tako, vjerujem, i budući plasman proizvoda," rekao je Željko Čović.

"Sidmaku" se otvara tržište istočne i srednje Europe, kaže Čović.

"S druge strane, također smo identificirali nekoliko vrlo atraktivnih proizvoda koje Sidmak ima u svom portfelju za američko tržište. Odmah po završetku transakcije, napravit će se detaljan pregled dokumentacije, prilagoditi evropskim standardima i ići u registraciju u zemlje srednje i istočne Europe, ali, isto tako, i u zemlje zapadne Europe," rekao je direktor "Plive", Željko Čović.

XS
SM
MD
LG