Linkovi

Ivić Pašalić indirektno potvrdio autentičnost transkripata iz predsjednikova Ureda (11/6/02) - 2002-06-11


Istup svjedoka koji se u danu kada je odgovarao na pitanja Tužiteljstva uglavnom ničega nije sjećao, više je išao u korist optužbe nego li obrane jer je Ivić Pašalić ocijenio da su zapisnici razgovora u Tuđmanovom uredu autentični.

Savjetnik predsjednika Tuđmana za unutarnju politku ne sjeća se je li predsjedniku sugerirao izručenje Naletilića–Tute haškome Tribunalu za ratne zločine, niti da li je Tutu posjetio u zatvoru, kao ni posebnog sastanka u predsjednikovom uredu na temu zločina u selu Stupni Dol. Slučaj Stupni Dol svjedoku je, prema izjavi u haaškoj sudnici, poznat iz medija.

Ovo su detalji koji su se čuli tokom ispitivanja svjedoka obrane od strane Tužiteljstva. Pašalić je ipak indirektno potvrdio autentičnost zapisnika razgovora u Tuđmanovom uredu obrazloživši da su sastanci snimani prema Tuđmanovoj želji i procjeni s ciljem da se stvori povijesni zapis o predsjednikovom djelovanju pa se stoga može pretpostaviti, kazao je Pašalić, da odgovaraju činjenicama.

Svjedok se osvrnuo na informacije o dva falsifikata zapisnika, nije znao o kojim je zapisnicima riječ i imaju li veze s dokazima kojima raspolaže Tužiteljstvo. Vjerodostojnost transkripata značajna je za ovaj proces jer se na zapisnicima temelje neki od glavnih dokaza otpužbe dok je obrana Naletilića i Martinovića krenula od teze da su svi zapisnici falsifikat i, kao takvi, nevažni u procesu. U Tribunal je u utorak stigla delegacija Vlade RH na čelu s Goranom Granićem. O sadržaju ranije dogovorenog sastanka rečeno je, prema običaju, malo te se pretpostavlja da će se strane dogovarati o nastavku suradnje, pogotovo o dva elementa koje je nedavno, prilikom posjete Hrvatkmoj, spominjala glavna tužiteljica - a to je proširenje optužnice protiv Martića i transfer nekih haaških slučajeva hrvatskim pravosudnim organima.

XS
SM
MD
LG