Linkovi

U Hrvatskoj prvi puta jedan sudac povrgnut istrazi i pritvoren na trideset dana (11/6/02) - 2002-06-11


Protiv istražnog suca Županijskog suda u Karlovcu Jurja Boljkovca jučer je pokrenuta istraga i izrečen mu je pritvor u trajanju od trideset dana. Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje za korupciju, kazneno djelo za koje hrvatski Kazneni zakon predviđa do šest godina zatvora. Sumnja se, naime, da je sudac Boljkovac od jednog pritvorenika tražio 15.000 eura, kako bi mu osigurao puštanje iz pritvora, te da je dio toga novca, 2.500 eura već stavio u džep, a ostatak je trebao tek dobiti.

Istražni sudac Boljkovac uhićen je prošli tjedan, ali sve do jučer nije se znalo je li sumnja osnovana i hoće li biti pokrenuta istraga.

Slučaj Boljkovac zanimljiv je iz nekoliko razloga. To je prvi puta u novijoj hrvatskoj povijesti da je jedan sudac stavljen iza rešetaka i to zbog sumnje da je odgovoran za korupciju i mito. Njegovo uhićenje, nadalje, rezultat je rada novoosnovanog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala zvanog USKOK i primjene novog zakona o radu USKOK-a, koji njegovim djelatnicima daje ovlasti veće od onih koje ima redovita policija i Državno odvjetništvo. Taj zakon, naime, omogućava djelatnicima USKOK-a da radi prikupljanja saznanja i dokaza o sudjelovanju u korupciji i organiziranom kriminalu ograniče ustavna prava praćene osobe.

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, koji vodi istragu protiv svog osumnjičenog kolege Jurja Boljkovca, jučer je prilikom donošenja odluke o otvaranju istrage i izricanju tridesetodnevnog pritvora priznao da su protiv sumnjivog suca prije uhićenja bile primijenjene mjere poput tajnog praćenja i snimanja telefonskih razgovora, tajnog snimanja prostorija, upotrebe prikrivenih istražitelja, koji mogu simulirati davanje mita, itd.

Istražni sudac Devčić bi u istražnom postupku trebao saslušati i svjedoke –policajce koji su provodili posebne mjere protiv osumnjičenog suca Boljkovca. Osumnjičeni sudac Boljkovac – kako doznajemo – negira djelo koje mu se stavlja na teret. Inače, prije uhićenja Juraj Boljkovac slovio je kao ugledni sudac u Karlovcu, a prije toga obnašao je dužnost županijskog državnog odvjetnika. Mjeru pritvora izdržava u zagrebačkom Okružnom zatvoru Remetinec.

XS
SM
MD
LG