Linkovi

Šimonović: Vjerujem da će UN-ova misija na Prevlaci biti završena do kraja godine (11/6/02) - 2002-06-11


Premijer Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula provest će u New Yorku danas i sutra tek nešto više od 24 sata, no njihov će boravak u tom gradu biti ispunjen važnim susretima. Prioritet njegovog posjeta bit će pitanje Prevlake, o kojem će premijer Račan razgovarati s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom - rekao nam je veleposlanik Šimonović.

"Glavni tajnik treba podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti i prijedloge što i kako dalje s Prevlakom. Upravo je stoga dobar tajming sastanka između premijera i glavnog tajnika, jer je to prilika da se glavnog tajnika upozna s hrvatskim gledištima, s razvojem bilateralnih odnosa s Beogradom i na taj način doprinese da hrvatska viđenja budu sastavni dio izvješća glavnog tajnika. Naravno, nakon tog izvješća, Vijeće sigurnosti je ono koje donosi rezoluciju i njome definira budući status misije UN-a na Prevlaci. Vijeće sigurnosti je jedino koje može prekinuti tu mirovnu operaciju."

Visoko hrvatsko državno izaslanstvo razgovaralo je, podsjetimo, o pitanju Prevlake i s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom tijekom posjeta Washingtonu. Tom je prilikom izražena američka podrška rješavanju ovog pitanja do kraja godine. Veleposlanik Šimonović slaže se s američkim stavom.

"Ja sam uvjeren da će ta misija biti završena do kraja godine. Što prije to bolje!"

Hrvatsko bi se izaslanstvo također trebalo sastati s predsjednikom Opće skupštine UN-a . U sjedištu Ujedinjenih naroda večeras će biti upriličen prijem, kojim će se istovremeno obilježiti deseta obljetnica primanja Hrvatske u svjetsku organizaciju, kao i Dan državnosti. Tim povodom zamolili smo veleposlanika Šimonovića da ukratko opiše kako se promijenio položaj Hrvatske u svjetskoj organizaciji u proteklih deset godina.

"Stvari su se nevjerojatno promijenile. Za posljednjih deset godina, Hrvatska se od zemlje, koja se u to vrijeme borila za preživljavanje, gdje smo još uvijek u to vrijeme slali apele UN-u o ugroženosti stanovništva u okupiranim područjima, pretvorila u zemlju čiji su prioriteti dizanje kvalitete života, a u UN-u Hrvatska sve češće donosi konstruktivno rješavanju tuđih problema. Naravno, mi sada koristimo jedan drugi dio spektra UN-a. Sada nam je najzanimljiviji onaj dio koji se odnosi na međunarodnu suradnju, uključujući suradnju na socijalnom i ekonomskom planu."

Ekonomska suradnja, pogotovo s američkim ulagačima, bit će i u žarištu niza sastanaka koje će premijer Račan održati tijekom boravka u New Yorku. Bit će tu susret s predstavnicima velikih američkih korporacija zainteresiranih za ulaganja u Hrvatsku i razgovor s uredništvom Wall Street Journala. Razgovori s predstavnicima korporacija bit će – rekao nam je veleposlanik Šimonović – usmjereni na velike kompanije, što znači da se neće govoriti o konkretnim projektima, već pogodnostima za ulaganja u Hrvatsku. Jedna od tema posjeta premijera Račana New Yorku bit će i borba protiv terorizma. Uz susret s britanskim veleposlanikom Jeremyjem Greenstockom, predsjedateljem Odbora Vijeća sigurnosti za borbu protiv terorizma, premijer će također obići ruševine Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG