Linkovi

NYT: Njujorčani još uvijek strahuju od mogućih napada (11/6/02) - 2002-06-11


Budući da je osumnjičeni Abdullah Al Mujahir, kako se tvrdi, bio dio zavjere u kojoj bi se detonirala radioaktivna “prljava bomba”, Washington Post izvještava da američki dužnosnici više ne vjeruju da će se Al-Qaida ograničiti samo na dovoženje radio-aktivnog materijala iz inozemstva u Sjedinjene Države. Teroristička organizacija Osame bin Ladena, naglašava Post prenoseći izjave američkih dužnosnika, mogla bi pokušati nabaviti takav materijal ili ga ukrasti unutar Sjedinjenih Država. Takva procjena predstavlja značajan zaokret u promišljanju američke vlade o takvoj terorističkoj prijetnji, piše Post.

New York Times pak objavljuje rezultate istraživanja Njujorčana koji i dalje osjećaju velike psihološke posljedice napada na Svjetski trgovinski centar. Mnogi od njih, pokazuje istraživanje, izbjegavaju posjete visokim neboderima, znamenitostima i stadionima te kažu da osjećaju stalni strah te da imaju problema sa spavanjem. Premda se njihov život vratio u svakodnevnicu većina ih je i dalje veoma zabrinuta da će se njihov grad ponovno biti meta terorista. Unatoč tome, piše Times, Njujorčani su u većini slučajeva vrlo optimistični. Tako se povećao broj ljudi koji misle da će u sljedećih 10 do 15 godina New York biti bolje mjesto za stanovanje nego što je bio do terorističkog napada 11. rujna.

A kad smo kod New Yorka i posljedica teroristčkih napada...današnji Washington Post javlja da su razne karitativne i humanitarne organizacije prikupile dvije milijarde i 300 milijuna dolara pomoći za obitelji žrtava. Međutim, do sada je, od te svote, podijeljeno tek 29 centi od svakog prikupljenog dolara. Kako javlja Post, ukupna vrijednost novčanih priloga i dalje raste i već je prešla sva očekivanja.

XS
SM
MD
LG