Linkovi

Uhićen terorist koji je planirao postaviti 'prljavu bombu' (10/6/02) - 2002-06-10


Ministar pravosuđa John Ashcroft priopćio je da je u Sjedinjenim Državama uhićen poznati terorist koji je planirao postaviti radioaktivnu eksplozivnu napravu – takozvanu “prljavu bombu”.

Gospodin je Ashcroft rekao da je u pritvoru američke vojske izvjesni Abdullah Al Muhajir, koji je proglašen "neprijateljskim vojnikom". Radi se o osobi koja je američki državljanin, a uhićen je na čikaškom aerodromu po dolasku iz Pakistana.

Abdullah Al Muhajir je, kako se izvješćuje, u Pakistanu polazio obuku za diverzante s eksplozivnim napravama.

U izjavi emitiranoj iz Moskve, gdje se susreće s ruskim kolegom, ministar pravosuđa John Ashcroft je izjavio da su u istrazi ovog slučaja surađivali Savezni istražni ured FBI, Središnja obavještajna služba CIA te Ministarstvo obrane. On je dodao da je "prljava bomba" bila namjenjena za područje glavnom grada Sjedinjenih Država, Washington.

Bomba ove vrste je konvencionalna eksplozivna naprava kojoj je dodan nuklearni materijal, koji nakon detonacije kontaminira širu regiju.

Jedan neimenovani vladin dužnosnik izjavio je da je ključna informacija, koja je vodila uhićenju ovog terorista, došla od Abu Zabaydeha, čelnika al-Qaide koji se nalazi u američkom zarobljeništvu.

Prema tvrdnji ovog vladinog dužnosnika uhićeni Abdullah Muhajir se također odaziva na ime Jose Padilla.

XS
SM
MD
LG