Linkovi

Paul Hahn - prevoditelj američkih nogometaša u Južnoj Koreji (10/6/02) - 2002-06-10


Premda je engleski službeni jezik Svjetskog nogometnog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, svaka ekipa ima prevoditelje koji joj pomažu u brojnim svakodnevnim događanjima - odlascima na treninge, utakmicama, u hotelu, u kupovini. Glavni prevoditelj američke nogometne reprezentacije u Južnoj Koreji je Paul Hahn.

Paulu Hahnu je 25 godina. Živi u Seulu i student je posljednje godine na tamošnjem sveučilištu. Prevođenjem s engleskog i na engleski bavi se u slobodno vrijeme kako bi poboljšao svoj skromni studentski budžet. Od sedme do jedanaeste godine, Paul je živio i pohađao školu u Sjedinjenim Državama, gdje je njegov otac radio za korejsku kompaniju Samsung. Kada se obitelj vratila u Seul, njegov je engleski, kaže Paul Hahn, "prilično zahrđao", jer nije imao s kime razgovarati.

Kad je upisao fakultet, uključio se u studentsku grupu koja se bavila prevođenjem. "To je organizacija koja je okupila studente sa svih strana svijeta ili one koji su živjeli u drugim zemljama. Tu sam, u prijateljskoj atmosferi i uz pomoć dodatnih tečajeva, ponovno osvježio engleski, tako da mogu na njemu voditi razgovor."

Paul Hahn je radio kao prevoditelj za australsku reprezentaciju na nogometnom turniru Confederations Cup i, ohrabren od kolega, prijavio se i za svjetsko nogometno prvenstvo. Nakon nekoliko intervjua, dobio je posao i to kao prevoditelj američke reprezentacije, posebno zadužen za odnose s medijima. Stanuje u istom hotelu gdje i američka reprezentacija i s njom provodi praktički čitavo vrijeme. Isto tako, za potrebe medija, priprema informacije o američkim igračima.

Što se prevođenja tiče, kaže da se prilagođava potrebama situacije. "Prvog dana nisam sve prevodio. Pokušavao sam se usredotočiti samo na pitanja na korejskom, a engleska pitanja sam puštao bez prijevoda. Poslije su mi sugerirali da bi bilo bolje da sve prevodim na korejski kako bi pomogao lokalnim korejskim izvjestiteljima."

Paul Hahn uživa u svom poslu. Kako kaže, ima priliku doživjeti sva uzbuđenja svjetskog prvenstva "iz prve ruke". Naravno, ne treba posebno niti spomenuti, da isto tako ima priliku pogledati velik broj utakmica iz blizine i uživo.

XS
SM
MD
LG