Linkovi

Protiv terorizma - 40 vladinih agencija (10/6/02) - 2002-06-10


Steven Sloan je vodeći stručnjak za terorizam na sveučilištu Oklahome. Već godinama bavi se problematikom unutrašnje sigurnosti, posebno zaštitom od terorizma. Prema njegovim riječima, predsjednikov plan za osnivanje Ministarstva za domovinsku sigurnost nameće nekoliko pitanja.

Mnogi strahuju da će osnivanje novog ministarstva borbi protiv terorizma nametnuti samo još jedan sloj birokracije. Gospodin Sloan slaže se da razloga za zabrinutost ima.

"S jedne strane, ranije su mnogi brinuli da Ured za domovinsku sigurnost s guvernerom Tomom Ridgeom na čelu nema dovoljno proračunskih sredstava, niti ovlasti da kontrolira resurse iz drugih ministarstava potrebne za borbu protiv terorizma. Guverner Ridge bio je blizu predsjedniku, ali nije imao dovoljno službenog utjecaja. Osnivanje novog ministarstva bit će komplicirano zbog nekoliko razloga. Prije svega, doista će se stvoriti još jedan nivo birokracije, upravo u trenutku kada moramo pojednostaviti lance zapovijedanja i razviti kapacitete koji će brzo reagirati da bi spriječili napade."

Vertikalno, ali ne i horizontalno proslijeđivanje informacija

Prema riječima gospodina Sloana, u borbu protiv terorizma uključeno je – samo na saveznoj razini – preko četrdeset agencija. Koordiniranje njihovih aktivnosti moglo bi osnivanjem novog ministarstva postati još složenije. Komunikacija među različitim vladinim agencijama i do sada je bila problematična.

"To je oduvijek izazivalo zabrinutost, pogotovo u vezi s obavještajnim agencijama. U obavještajnom radu, informacije i znanje predstavljaju moć. Kao što smo vidjeli, razne obavještajne agencije donedavno su bile prilično nespremne na razmjenu informacija. Informacije su uglavnom proslijeđivane vertikalno, umjesto da se proslijeđuju i vodoravno, drugim agencijama. Isto tako – postavlja se pitanje o opravdanosti podjele na domaći i međunarodni terorizam. Tu su i debate oko nove uloge Saveznog istražnog ureda FBI-a, i oko toga što će obavještajne agencije raditi u razdoblju nakon 11. rujna."

Ne treba zaboraviti – ističe Steve Sloan iz Centra za proučavanje terorizma pri Sveučilištu Oklahome – da se mijenja i uloga vojske. Treba li vojska pojačati svoje obavještajne aktivnosti i kapacitete? Treba li se više uključiti u zaštitu reda i zakona? Kako bi vojska trebala reagirati u slučaju terorističkog napada? Na sva ova pitanja – zaključuje gospodin Sloan – tek treba odgovoriti, a to bi moglo imati ozbiljne implikacije za odnose između civilnih i vojnih institucija, kao i pitanje zaštite reda i zakona u demokratskom društvu.

XS
SM
MD
LG