Linkovi

Amerikanci podržavaju prijedlog o stvaranju Ministarstva za domovinsku sigurnost (10/6/02) - 2002-06-10


Većina Amerikanaca podržava prijedlog predsjednika Busha o stvaranju novog vladinog tijela – Ministarstva za domovinsku sigurnost no više od trećine izražava dvojbu oko razloga koji su ponukali predsjednika na reformu ustrojstva vlade - piše današnji USA Today s kojim počinjemo pregled američkog tiska. Prema podacima istraživanja što su ga zajednički proveli USA Today, CNN i Gallup, 72 posto Amerikanaca prihvaća ideju o stvaranju novog ministarstva s prvenstvenom zadaćom spriječavanja terorizma. Zanimljivo je da sve veći broj Amerikanaca drži da je vlada trebala očekivati terorističke napade na Sjedinjene Države. Prošli mjesec tako je vjerovalo 38, a danas 45 posto anketiranih.

New York Times se osvrće na dugogodišnju suradnju između Pentagona i Hollywooda koja se ovih dana može vidjeti u filmu “The Sum of All Fears” u kojem se govori o nuklearnom terorizmu. Za snimanje ovog filma Pentagon je angažirao dva bombardera B-2, dva lovca F-16, zatim zrakoplov u kojem se nalazi Nacionalni centar za zračne operacije, velik broj različitih helikoptera pa čak i nosač zrakoplova John Stennis. Za korištenje sve nabrojene opreme Studio Paramount Pictures platio je milijun dolara, a vrijednost toga je – kako ističe Times – neprocjenjiva.

Koji je onda razlog da se američke oružane snage angažiraju na filmu? Odgovor nudi Philip Strub, posebni suradnik Pentagona za odnose sa zabavnim medijima. “Želimo priliku da izravno komuniciramo s američkom javnošću putem snažnog medija”, kaže on. Manje je jasno, upozorava New York Times, što dobijaju porezni obveznici čijim se novcem kupuje vojna oprema.

Christian Science Monitor osvrće se na jedan novi trend – sve veću starosnu dob zaljubljenika u video-igrice. Prije jednog desetljeća njegova prosječna starost bila je 18 godina, a danas 28. Kako je došlo do toga? Jednostavno, pojašnjava ovaj dnevnik iz Bostona. Generacije koje su se upoznale s video-igricama u tinejđerskoj dobi i dalje se druže s raznim kibernetičkim junacima. O kakvom trendu se radi možda najbolje pokazuju podaci o zaradi proizvođača video-igrica. Prošle godine oni su zaradili osam milijardi i 300 milijuna dolara, više od milijardu dolara u odnosu na filmsku industriju. Stručnjaci predviđaju da će se do 2005. zarada proizvođača video-igrica popeti na čak 21 milijardu i 400 milijuna dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG