Linkovi

Reakcije na uhićenje Abdullaha Al Muhajira (10/6/02) - 2002-06-10


Prema riječima ministra pravosuđa Johna Ashcrofta, sumnje o planovima Abdullaha Al Muhajira u vezi takozvane "prljave" bombe proizašle su iz "višestrukih, međusobno neovisnih ali i međusobno potvrđujućih izvora".

"Nakon otpusta iz američkog zatvora, on je otputovao u Afganistan i Pakistan. U nekoliko navrata, tijekom 2001., Abdullah al Mujahir se sastao s visokim dužnosnicima al-Qaide. U to je vrijeme bio obučavan s neprijateljskim snagama, uključujući i obuku o sklapanju eksplozivnih naprava, kao i pripremanje naprava za radiološko raspršenje. Dužnosnici al-Qaide su znali da će al Mujahir, kao američki državljan, s američkom putovnicom, Sjedinjenim Državama moći putovati slobodno, bez da na sebe privuče pažnju."

Američki dužnosnici smatraju mogućim da je Abdullah al Mujahir namjeravao detonirati takozvanu "prljavu" bombu u Washingtonu. Međutim, zavjera je bila otkrivena u ranoj fazi, te je, kako je istaknuo direktor FBI-ja Robert Mueller, teško reći što je bio zamišljeni cilj.

Takozvana prljava bomba sastoji se od konvencionalnih eksploziva pomiješanih s radioaktivnim materijalom. Detonacija takve naprave usmrtila bi žrtve u neposrednoj blizini, ali bi izazvala i masovno umiranje i ranjavanje širenjem radioaktivnog materijala po velikom području.

Uhićenje je bilo dobrodošla vijest u Bijeloj kući, gdje ju je predsjednik Bush komentirao slijedećim riječima:

"Pritvorili smo osobu koja je prijetnja našoj zemlji. Zahvaljujući budnosti obavještajnih i policijskih službi, on je sad sklonjen s ulice, na mjesto gdje i treba biti."

Predsjednik Bush je jučer potpisao dokumente kojima je dozvoljeno prebacivanje Abdullaha al Mujahira iz nadležnosti ministarstva pravosuđa u New Yorku u zatvor visoke sigurnosti američke ratne mornarice u Charlestonu, u Južnoj Carolini.

XS
SM
MD
LG