Linkovi

Pašalić: "Jedina politika RH prema BiH bila je politika mira" (10/6/02) - 2002-06-10


Sa Ivićem Pašalićem kao svjedokom obrane na suđenju Naletiliću i Martinoviću javnost je saznala novu varijantu priče o nastanku čuvene “Tuđmanove salvete” a svjedok je objasnio i da Hrvatska nikada nije slala svoje snage u Bosnu i Hercegovinu.

"Hrvatska, njezin politički vrh i predsjednik Tuđman nisu imali nikakve veze s događajima u Bosni i Hercegovini, Tuđman nije mogao nikome naređivati iako je u nekim situacijama, radi ugleda tadašnjeg predsjednika RH njegovo mišljenje bilo prihvaćeno ili je Tuđman ulazio u igru tek pod pritiskom međunarodne zajednice. Hrvatski vrh na čelu s Tuđmanom nikada odlučivao o slanju oružanih snaga RH u Bosnu i Hercegovinu", izjavio je u ponedjeljak na suđenju Mladenu Naletiliću – Tuti i Vinku Martinoviću – Šteli svjedok obrane Ivić Pašalić.

Svojevremeno član najužeg Tuđmanovog kruga i njegov savjetnik za unutarnju politiku Ivić Pašalić je – makar u onom dijelu iskaza koji je bio dostupan javnosti – ustvrdio da je na osnovu osobnih iskustava i, kako je kazao, "tisuća sastanaka" s predsjednikom, uvjeren da je "jedina politika Hrvatske prema susjednoj državi bila politika mira."

Tuđman nije nikome mogao naređivati budući da su Hrvati u Bosni i Hercegovini sami odlučivali o svim relevantnim pitanjima, istaknuo je svjedok uz ogradu da se "u nekim situacijama" prihvaćala Tuđmanova ocjena, no tezu o nemiješanju potvrđuje epizoda kada su razlike u ocjenama dovele do ostavke tadašnjeg lidera Hrvata u Bosni i Hercegovini, Mate Bobana.

Zanimljivo je Pašalićevo tumačenje Tribunalove tužbe u kojoj se veli da je Hrvatska izvršila agresiju: samo je Sabor mogao poslati vojne snage u BiH, a da je tako nešto odlučio Tuđman - to bi bilo protiv Ustava i, ocijenio je svjedok, "tada bi reagirala Vlada".

Ivić Pašalić iznio je i svoju verziju priče o crtanju podjela Bosne i Hercegovine na tzv. "Tuđmanovoj salveti", za svečane večere u Londonu. O tome je već u dva navrata kao svjedok govorio Paddy Ashdown. Nova verzija iste priče jeste da je Tuđman skicirao, citiram svjedoka, "crtu globalnog razgraničavanja Istoka i Zapada". Gospodin Pašalić je izjavio "da su takva razgraničenja poznata u stručnoj literaturi" - pri tome se pozivajući na analize NATO saveza.

Rukopis na salveti niti nije Tuđmanov, a sam je predsjednik bio "veoma žalostan" radi afere, sve uz komentar da su "ljudi spremni na svakakve izmišljotine", rastumačio je svjedok.

Upitan o procjeni vjerodostojnosti zapisnika Tuđmanovih razgovora, Pašalić je naveo kako nema nekakvih osobnih informacija o autentičnosti no da mu je poznato kako je jedan transkript falsifikat.

Ispitivanje svjedoka preuzelo je Tužiteljstvo.

XS
SM
MD
LG