Linkovi

Rob Krott - dragovoljac Domovinskog rata (9/6/02) - 2002-06-09


U veleposlanstvu Republike Hrvatske ovdje u Washingtonu ovoga je tjedna svečano uručena Spomenica Domovinskog rata bivšem američkom vojniku Robu Krottu, koji je kao dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu.

Rob Krott, danas glavni inozemni dopisnik časopisa Soldier of Fortune, bio je do kraja osamdesetih godina kapetan u američkim kopnenim snagama i padobranac koji je sudjelovao u operacijama američkih specijalaca.

Kaže da je u doba izbijanja rata u Hrvatskoj i Sloveniji pratio je situaciju i često o njoj razgovarao s kolegama: "Kada je pao Vukovar, mislio sam da je ono što se događa u Hrvatskoj vrlo nepravedno. Jedan prijatelj Hrvat rekao mi je da Hrvatska pokušava sastaviti profesionalnu vojsku. Tako sam, s drugim prijateljem, kupio avionsku kartu i otputio se u Hrvatsku. Pridružili smo se Međunarodnoj brigadi, koja je u to doba uzimala dragovoljce."

Iz Zagreba je u veljači 1992. s brigadom otišao za Sisak, pa zatim za Žažinu na Kupi, gdje je proveo cijelo proljeće. Sljedeće godine se, ponukan pozivom prijatelja iz Hrvatske vojske, vratio i u ožujku se pridružio Hrvatskom vijeću obrane u Bosni i Hercegovini. Evo kako se prisjeća svojih dana s hrvatskim vojnicima:

"Bili su vrlo motivirani, iako su imali malo opreme i još manje obuke. Mnogi pripadnici pješaštva bili su vrlo mladi – osamnaest- i devetnaestgodišnjaci i još stigli služiti vojsku. Obukli su uniforme, uzeli oružje koje im je izdano i dali najbolje od sebe."

Kao dragovoljac u Hrvatskoj vojsci, Rob Krott je svoje profesionalno vojno iskustvo pokušao prenijeti na svoje suborce. “Učio sam ih gotovo svemu – od ophodnji u malim skupinama do postavljanja mina, izviđanja, komunikacija i služenja zemljopisnim kartama” – ispričao je nedavno za časopis American Legion Magazine.

U članku u travanjskom izdanju tog časopisa posvećenom vojnicima-plaćenicima, Rob Krott kaže da je svoju službu u Hrvatskoj vojsci shvatio kao priliku da pomogne novoneovisnoj zemlji da pobijedi zlu silu koja ju je napala. Iako je u svojoj dugoj karijeri, bilo kao dragovoljac ili uposlenik američkih vojnih korporacija, sudjelovao u sukobima u nizu kriznih žarišta – od Somalije, do Kuvajta i Srednjeg Istoka, odbacuje epitet “plaćenika”.

Kako je rekao za American Legion Magazine "uvijek nastoji stati na pravu stranu", a osjećaj avanture jača mu je motivacija nego zarada. Svoje iskustvo u Hrvatskoj, rekao je, ne bi mijenjao za ništa drugo, dapače, žali što nije mogao ostati duže.

O svojim doživljajima pisao je i u člancima za Soldier of Fortune. U međuvremenu, nije se vraćao u Hrvatsku, iako bi to volio. Kako kaže, želio bi ponovno vidjeti Dubrovnik i jadranske plaže, te prošetati Zagrebom, kroz koji je svojedobno trčao pod zračnim uzbunama.

XS
SM
MD
LG