Linkovi

Hrvatska turistička prognoza: osam milijuna turista (9/6/02) - 2002-06-09


Hrvatska očekuje najbolju poslijeratnu turističku sezonu. Procjenjuje se da će ove godine ugostiti oko osam milijuna turista, pet posto više nego lani.

Ministarstvo turizma procjenjuje da će turistička potrošnja u 2002. za deset posto premašiti prošlogodišnjih 3.7 milijardi dolara. Iako je još uvijek daleko od prijeratnih više od 50 milijuna gostiju, Hrvatska bi ove godine mogla ostvariti najbolji poslijeratni rezultat i ugostiti oko osam milijuna turista, pet posto više nego lani.

Vraćanje hrvatskog turizma na svoje početke nagovijestila je vrlo dobra predsezona. U prva tri mjeseca Hrvatsku je posjetilo 306 tisuća turista, 19 posto više nego lani u istom vremenu.

“Iako očekujemo dobre rezultate nema mjesta euforiji,” kaže za Glas Amerike Maja Stanić, direktorica Udruge hrvatskih putnickih agencija.

“Za ovogodišnju sezonu u Hrvatskoj postoji veća potražnja od ponude i to nam je pokazatelj da bi se trebali popuniti svi kapaciteti kojima raspolažemo. Ali kako su već prošle sezone bili maksimalno ispunjeni ne računamo da bi veći promet mogao biti ostvaren u glavnim mjesecima, srpnju i kolovozu. Kad govorimo o prosječnom povećanju od pet posto prvenstveno mislimo na produženje sezone, sve veći broj noćenja u predsezoni i podsezoni. Prekratka sezona je glavni problem našeg turizma,” kaže gospođa Stanić.

Za razliku od ostalih turističkih destinacija u Evropi koje bilježe značajan pad bookinga, recesija i strah od putovanja nisu utjecali na hrvatske turističke prognoze.

“Hrvatska nije osjetila posljedice prošlogodišnjeg terorističkog napada na New York, kod nas nije pao promet kao u drugim zemljama. U prva četiri mjeseca ove godine agencije u Njemačkoj imale su 18.4 posto manje prometa, a dio Nijemaca dolazi i kod nas. Osim Grčke i Hrvatske, sve države EU i pridruženih članica ove godine bilježe pad prometa,” kaže direktorica nevladine udruge koja okuplja najviše domaćih turističkih agencija.

Hrvatski su aduti blizina i sigurnost, ali problem je u kroničnom manjku kreveta: trideset posto smještajnih kapaciteta još od rata nije u funkciji.

Najviše turista Hrvatska ove godine očekuje iz Slovenije, Češke, Poljske, Njemačke, Austrije i Italije. Iako im je skupa, Hrvatska je atraktivnija turistima iz tranzicijskih zemalja, dok bogatiji gosti traže puno više od čistog mora i sunca.

Slaba ponuda je crna rupa turizma koji bi trebao postati najveća hrvatska industrija, ali su ulaganja u turizam, sedam godina nakon rata, i dalje vrlo skromna - nešto više od dva posto ukupnih investicija u državi.

XS
SM
MD
LG