Linkovi

Domovinska sigurnost i birokracija (9/6/02) - 2002-06-08


Predsjednik George Bush najavio je osnivanje nove agencije savezne vlade, na razini ministarstva, koja će se baviti unutrašnjom sigurnošću Sjedinjenih Država, odnosno borbom protiv terorizma. Kongres, čija je podrška ključna u osnivanju ove ustanove, najavio je da će surađivati s Bijelom kućom. Međutim, najteži posao tek predstoji.

Ako osnivanje Agencije za domovinsku sigurnost odobri Kongres Sjedinjenih Država, ova će ustanova biti jedna od najvećih agencija američke vlade. U njoj će raditi oko 170 tisuća uposlenika, a godišnji proračun će joj biti 37 milijardi dolara. Većina uposlenika u novu će agenciju doći iz preko stotinu ustanova koje su se do sada, često ne baš koordinirano, borile protiv terorizma na američkom tlu.

Agencija će imati nekoliko zadataka: prvo - nadzor granica i prometnog sustava, drugo – prva linija obrane u nacionalnoj krizi, poput one u rujnu prošle godine. Treće – sprečavanje kemijskog, biološkog i nuklearnog napada. Četvrto – koordiniranje obavještajnih napora u borbi protiv međunarodnog terorizma, koji želi napasti ciljeve u Sjedinjenim Državama.

"Znaju li republikanci što treba činiti?"

Demokrati u Kongresu već mjesecima traže osnivanje jedne takve agencije. Politički analitičari smatraju da je vrlo važno što je predsjednik Bush u ovom trenutku poduzeo ovaj korak, kako bi još jednom uvjerio javnost da se vlada spremno hvata u koštac s problemom terorizma. David Lightman, direktor washingtonskog dopisništva dnevnika Hartford Courant, kaže:

"Ljudi su se u vezi s tim već počeli brinuti. Ne radi se o kritici samog predsjednika, ali čula su se pitanja – 'znaju li uopće republikanci što treba činiti?' Predsjednik je morao preuzeti inicijativu – što je konačno i učinio."

Lightman: Teško slamanje birokratskih navika

Sada je na redu implementacija samog plana, odnosno osnivanje nove ustanove savezne vlade, na razini ministarstva. Čak kada bi Kongres do kraja godine i odobrio osnivanje Agencije za domovinsku sigurnost, David Lightman upozorava da će možda trebati proći nekoliko godina da ova ustanova profunkcionira onako kako je zamišljeno.

"Pri osnivanju jedne ovakve agencije, koja će nadomjestiti rad drugih ustanova, moraju se slamati stare birokratske navike, ustaljen način obavljanja posla – koji postoje i u saveznoj upravi a i u Kongresu. Jer, nije moguće jednostavno uzeti dijelove starih agencija i poslagati ih na nov način, kako da se stvara nova slagalica. To se jednostavno neće dogoditi."

Sloan: Koordinacija u borbi protiv terorizma bit će još teža

Steve Sloan, stručnjak za terorizam i predavač na Sveučilištu Oklahome, tvrdi da će ova nova savezna ustanova predstavljati problem za lokalne agencije koje su se do sada borile protiv terorizma, na gradskoj, odnosno razini savezne države:

"Koordinacija, koja je već sada vrlo složena, postat će vjerojatno još teža. Doći će do ozbiljnih birokratskih problema, problema operacionalizacije pojedinih zadataka."

Osnivanje nove vladine ustanove na razini ministarstva predstavlja i izazov za Kongres – naime, morat će se reorganizirati rad njegovih brojnih odbora. Problematikom domovinske sigurnosti – koja objedinjava brojne zadatke s područja borbe protiv terorizma – u ovom se trenutku bavi čak 88 kongresnih odbora i pododbora. Promatrači kongresne scene zbog toga prognoziraju žestoku borbu u zadobijanju novih zakonodavnih nadležnosti.

XS
SM
MD
LG