Linkovi

Nogometna groznica i na East Riveru (8/6/02) - 2002-06-08


Ujedinjeni narodi, kao i najveći dio svijeta, ovih dana žive u znaku svjetskog nogometnog prvenstva. Evo kako je jučer bilo na njujorškom East Riveru, u sjedištu svjetske organizacije:

Nema sumnje da je svjetsko nogometno prvenstvo za diplomate u New Yorku – velik događaj. Restorani i barovi u blizini zgrade svjetske organizacije na velikim televizijskim ekranima prenose utakmice svjetskog prvenstva. Diplomate, barem one nižeg ranga, često se može vidjeti kako pozorno prate neku utakmicu - s čašicom kave u ruci, ili kriglom piva.

Za one koji moraju biti u uredu, televizijski je ekran postavljen u jednoj od konferencijskih dvorana u samoj zgradi Ujedinjenih naroda. Nogomet prate i oni najangažiraniji diplomati. Primjerice, šef britanske misije u Ujedinjenim Narodima, ambasador Jeremy Greenstock, jučer je rano ujutro – nakon sastanka Vijeća sigurnosti – prišao mikrofonima novinara kako bi iskazao svoju radost zbog pobjede britanskih nogometaša nad Argentinom.

Prema gospodinu Greenstocku, Britaniju – kada je riječ o nogometu – "svi žele pobijediti":

"Svi žele potući nas Britance. Ima tu i elemenata športskog podbadanja. No, nikad se ne radi o nekakvoj političkoj osveti, radi se jedino o športu. Drago mi je da smo pobijedili Argentinu, pobjeda u tom susretu nam je stvarno trebala."

Nogomet ovih dana stvarno dominira aktivnošću svjetske organizacije. Primjerice, pripadnici poljskih i južnokorejskih mirovnih snaga na Cipru zajedno su gledali nedavni nogometni okršaj dviju reprezentacija, u kojem je pobijedila Južna Koreja. Ujedinjeni su Narodi također poduzeli posebne napore da se na javnim mjestima u Kabulu, u Afganistanu, postave tri velika televizijska ekrana, kako bi i građani tog grada mogli pratiti svjetsko nogometno prvenstvo.

XS
SM
MD
LG