Linkovi

Hrvastko izaslanstvo u Pentagonu i Ministarstvu pravosuđa (7/6/02) - 2002-06-07


Treći dan posjeta hrvatskog premijera Ivice Račana Washingtonu do sada je uglavnom bio posvećen pitanjima vojne i pravosudne suradnje između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Tijekom sastanka s ministrom pravosuđa Johnom Ashcroftom, dodirnute su teme koje su dominirale i na sastancima na Capitol Hillu, u Bijeloj kući i State Departmentu, a to su borba protiv terorizma i organiziranog kriminala. Prema riječima hrvatskog premijera, razgovaralo se i o produbljivanju američko-hrvatske suradnje na pravosudnom planu.

Ivica Račan: Razgovarali smo o konkretnim oblicima ne samo suradnje, nego i pomoći Sjedinjenih Američkih Država i posebno Ministarstva pravosuđa našoj reformi pravosuđa, koja vrlo brzo nastupa i intenzivirat će se. Na drugoj strani, razgovarali smo i o efikasnijem praktičnom suprotstavljanju organiziranom kriminalu u Hrvatskoj.

Na sastanku sa zamjenikom ministra obrane Paulom Wolfowitzem u Pentagonu premijer Račan ponovno je dobio američku podršku za – kako je rekao – otvorena vrata za ulazak Hrvatske u NATO savez nakon Praškog summita. Podrška hrvatskim stremljenjima da se uključi u euroatlantske integracije izražena je i jučer u Bijeloj kući i u State Departmentu. Danas u Pentagonu, premijer Račan i zamjenik ministra obrane Wolfowitz osvrnuli su se i na konkretne oblike nastavka i širenja američko-hrvatske vojne suradnje.

Ivica Račan:Razgovarali smo i o produbljavanju suradnje u obučavanju ljudi, s obzirom na ambiciju Hrvatske da što prije primijeni NATO-ve standarde u reformi hrvatske obrane, odnosno vojske i o konkretnim oblicima pomoći u jačanju sigurnosti Hrvatske na moru i na kopnu, kada je riječ o granicama. Za deset dana ovdje u Pentagon dolazi hrvatski ministar obrane, pa će se o tim projektima nastaviti razgovarati već tada, dakle, vrlo brzo.

Nakon Pentagona i Ministarstva pravosuđa, visoko hrvatsko izaslanstvo nastavlja službeni program u Washingtonu sastancima s ministrom trgovine Donaldom Evansom i dotajnikom za ekonomska pitanja u State Departmentu Alanom Larsonom. Na rasporedu je i tiskovna konferencija u Nacionalnom press klubu. Na kraju dana, premijer Račan će dati intervju Hrvatskoj redakciji Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG