Linkovi

Komentari američkog tiska na inicijativu o osnivanju Ministarstva domovinske sigurnosti - 2002-06-07


Predsjednik Bush jučer je predložio stvaranje novog ministarstva - Ministarstva domovinske sigurnosti. To bi ministarstvo trebalo kombinirati funkcije različitih američkih agencija koje se bave sigurnošću i obavještajnim djelatnostima. Ministarstvo bi se osnovalo sa ciljem da Sjedinjene Države budu bolje i učinkovitije zaštićene od terorista. Američki dnevnici u načelu pozitivno ocjenjuju ovu inicijativu:

New York Times piše: “Prijedlog da se spoji više federalnih agencija u jedno novo Ministarstvo ima smisla. No, ne smijemo potcijeniti zapreke koje pri tome leže na putu. Jer, radi se o najvećem preustroju federalne mašinerije otkako je Harry Truman kasnih četrdesetih godina prošlog stoljeća osnovao Ministarstvo obrane, Središnju obavještajnu agenciju CIU te Vijeće za nacionalnu sigurnost. Za stvaranje učinkovite obrane od terorizma iz ove reorganizacije bit će potreban stupanj inicijative i suradnje koja je u Washingtonu rijetka.”

Los Angeles Times slaže se da je potrebno poboljšati koordinaciju po pitanju sigurnosti, no upozorava: "..kao Amerikanci moramo dobro razmisliti koliko ćemo ovlasti dati našoj vladi da nas brani od neprijatelja... Brzina jest od ključne važnosti. Medjutim, ne smijemo paničariti i prihvatiti bilo kakve mjere kojima bi se smanjile one slobode zbog kojih je ovu zemlju upravo vrijedno braniti.“

Washington Post nalazi da je predsjednik na dobrome putu te zaključuje: "Njegov je prijedlog značajan najviše zbog toga što razaznaje da prijetnja od terorizma nije prolazna. Ta stvarnost jest zastrašujuća, no prijeko je potrebno da ju Amerikanci shvate."

Detroitski Free Press piše: Kongres treba brzo i ozbiljno razmotriti ovaj plan. I o njemu suditi jedino na temelju toga čini li taj plan Ameriku sigurnijom”. Portlandski Oregonian smatra da je “vrijednost plana očita.“ Hustonski Chronicle pak nalazi da “taj ogroman prijedlog za domovinsku sigurnost predstavlja i ogroman posao”, dodajući da bi birokratski otpor mogao predstavljati veliki izazov ovome planu. Nekoliko dnevnika ocjenjuje da je takav prijedlog već odavno trebao biti podnesen.

XS
SM
MD
LG