Linkovi

Račan: Razgovori u Bijeloj kući i State Departmentu - vrlo uspješni (7/6/02) - 2002-06-07


Hrvatski premijer Ivica Račan drugi je dan boravka u Washingtonu proveo u sastancima s najvišim dužnosnicima američke izvršne vlasti u Bijeloj kući i State Departmentu, koje je ocijenio vrlo uspješnima.

U razgovorima s predsjednikom Bushom, savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice i državnim tajnikom Colinom Powellom, premijer je ponovio poruku da je Hrvatska spremna biti partner Sjedinjenih Država ne samo na političkom, već i na gospodarskom planu, a pogotovo u borbi protiv terorizma. Zauzvrat je dobio izraze podrške nastojanjima Hrvatske da se uključi u euro-atlantske integracije. Obraćajući se novinarima nakon razgovora u State Departmentu, premijer Račan je ukratko sažeo rezultate jučerašnjih sastanaka.

"Posebno nam je drago da smo od Bijele kuće do ovdje još jednom naišli na priznanje najviših državnih dužnosnika Sjedinjenih Država Hrvatskoj za njenu ulogu šire u regiji, doprinos stabilizaciji, odnosima sa susjedima i napretku koje smo ostvarili u posljednjih nekoliko godina kao demokratska država. Možemo biti tim razgovorima izuzetno zadovoljni, posebno podrškom koju ima Hrvatska u svojim stremljenjima, u svojoj želji da uđe u Europsku uniju i u NATO."

Od ostalih sadržaja, treba spomenuti i dobro posjećeno izlaganje o Hrvatskoj i euroatlanskim integracijama, koje su premijer Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula održali u washingtonskom centru Woodrow Wilson. Okupljene – predstavnike znanstvenih i nevladinih organizacija, poznavatelje prilika u regiji i novinare – posebno su zanimali kako vlada namjerava izvesti zemlju iz gospodarske krize i kakva je budućnost srpske manjine u Hrvatskoj, pogotovo u kontekstu prijepornih rezultata najnovijeg popisa stanovništva. Premijer je ocijenio da je pronalaženje rješenja za gospodarsku krizu središnje pitanje za Hrvatsku, a govoreći o srpskoj manjini, kazao je:

"U ovom trenutku ne mogu govoriti egzaktno o rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj. Bez sumnje ipak mogu reći da pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj danas ima znatno manje nego prije rata. Razlozi za to su višestruki, ali ja ću akcentirati samo jedan aspekt. Pokazalo se da su žrtve agresivnog Miloševićevog režima na više strana, dakako vjerojatno najveće na strani samog srpskog naroda."

Dan je završen svečanim primanjem u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu, na kojem je Amerikancu Robu Krottu, dragovoljcu Domovinskog rata, dodijeljena Spomenica Domovinskog rata. Visoko hrvatsko izaslanstvo danas nastavlja svoj posjet Washingtonu razgovorom s ministrom pravosuđa Johnom Ashcroftom i zamjenikom ministra obrane Paulom Wolfowitzom. Na rasporedu je i niz sastanaka na kojima će naglasak biti na mogućnostima jačanja gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Državama i poticanja stranih ulaganja. Bit će tu susret s ministrom trgovine Donaldom Evansom i podtajnikom za ekonomska pitanja u State Departmentu Alanom Larsonom, te radni ručak u Svjetskoj banci.

XS
SM
MD
LG