Linkovi

Predsjednik Bush najavio osnivanje Ministarstva za domovinsku sigurnost (7/6/02) - 2002-06-07


Predsjednik Bush želi uspostaviti novu agenciju na razini ministarstva, koja bi koordinirala napore za domovinsku sigurnost i nadgledala prikupljanje obavještajnih podataka o terorističkim prijetnjama.

Najvećom reorganizacijom vlade u više od 50 godina bit će stvorena nova agencija koja bi bila odgovorna za sigurnost granica i prometa, pripreme za izvanredne situacije, analizu informacija te mjere protiv kemijskog, biološkog i nuklearnog napada. Predsjednik Bush je rekao da je taj korak – koji treba odobriti Kongres – dio “divovske borbe protiv terora”.

"Pozivam Kongres da mi se priključi u stvaranju jedinstvenog stalnog ministarstva s glavnom i žurnom misijom: osiguravanjem Sjedinjenih Država i zaštitom Amerikanaca", kazao je predsjednik.

Predsjednik traži od Kongresa da osnuje Ministarstvo domovinske sigurnosti sa 170 tisuća zaposlenih iz dijelova osam postojećih ministarstava i vladinih agencija uključujući Ministarstvo pravosuđa, energetike, trgovine te zdravstva i socijalne skrbi. Nova agencija preuzet će djelatnosti Službe za useljavanje i naturalizaciju, Carine, Obalne straže, Granične policije te Tajne službe koja brine o predsjednikovoj sigurnosti. Predsjednik Bush je rekao da će se reorganizacijom bolje zaštititi Amerikance od budućih terorističkih napada.

"Ovo novo ministarstvo dobijat će informacije od obavještajnih agencija te agencija reda i zakona te će na temelju toga izdavati dnevnu sliku prijetnji protiv naše domovine. Analitičari će biti odgovorni za predviđanje najgoreg i planiranje njegovog sprečavanja”.

Predsjednikova objava dolazi u trenucima kad u Kongresu počinju istrage o tome zašto američki dužnosnici uoči 11. rujna nisu uspjeli složiti različite obavještajne informacije u sliku koja bi upozorila na pripremu napada protiv Sjedinjenih Država. Predsjednik je rekao da podržava kongresnu istragu vladinih sigurnosnih agencija kazavši da sumnjama i informacijama nekih obavještajnih agenata nije pridana dovoljna pozornost prije napada od 11. rujna.

"Trebamo znati kada su upozorenja promakla, a znakovi nisu bili uočeni; ne kako bismo nekoga okrivljavali nego da osiguramo rješavanje tog problema i spriječimo da se takvo nešto ponovno dogodi. Na temelju svega što sam vidio, ne vjerujem da je bilo tko mogao spriječiti strahotu 11. rujna. Ipak, danas znamo da tisuće obučenih ubojica pripremaju napade na nas i ova užasna spoznaja traži od nas da djelujemo drugačije", istaknuo je George Bush.

Predsjednik Bush je osnovao Ured za domovinsku sigurnost nakon napada od 11. rujna, ali u mnogi u Kongresu kažu da su Uredu nedostajale ovlasti i sredstva za reorganizaciju postojećih vladinih agencija. Pozivajući Kongres da osnuje novo ministarstvo do kraja godine, predsjednik Bush je rekao da će ono ujediniti ključne agencije koje – prema njegovim riječima –trebaju bliskije zajednički surađivati kako bi se ojačala domovinska sigurnost.

Američki zakonodavci pozdravili su prijedlog predsjednika Busha o reorganizaciji sustava domovinske sigurnosti. Čelnik demokrata u Senatu, Tom Daschle izjavio je u pismenoj izjavi da “ohrabruje to što predsjednik Bush prepoznaje potrebu temeljitog reorganizacije načina na koji pristupamo domovinskoj sigurnosti Sjedinjenih Država”. Senator Joe Lieberman, demokrat iz Connecticuta, slaže se s takvim stavom: "Živimo u vremenu koje traži vrhunsko djelovanje i maksimalnu kooperaciju među svim agencijama savezne vlade koje rade na domovinskoj sigurnosti.”

Republikanski senator Arlen Specter iz Pennsylvanije kaže da je plan gospodina Busha, citiramo, “vrlo, vrlo dobra vijest”.

XS
SM
MD
LG