Linkovi

Domaći uvozni automobili (7/6/02) - 2002-06-07


Ovih dana je izgleda sve teže odrediti nacionalnost pojedinog automobila. Koja zastava bi trebala vijoriti na Nissanu proizvedenom u Tennesseeju? Japanska ili američka? Ili možda, francuska, budući da je Nissan u vlasništvu Renaulta? Prošle su godine u Sjedinjenim Državama strani proizvođači po prvi puta prodali više novih automobila nego američke kompanije. Zanimljivo je, medjutim, da se sve veći postotak automobila stranih proizvođača proizvodi u – Sjedinjenim Državama. Deset marki ima svoje tvornice na američkom teritoriju. David Cole, predsjednik Centra za automobilska istraživanja u Ann Arboru u Michiganu objašnjava zašto:

"Morate proizvoditi tamo gdje prodajete. Automobili su u starim vremenima bili proizvedeni u Japanu i prodavani diljem svijeta. Sada je takav obrazac zastario i doista morate proizvoditi ondje gdje i prodajete. To je jedini način kako ćete biti prihvaćeni u konačnici kao dio domaće industrije," kaže David Cole.

Najveći strani proizvođač u Sjedinjenim Državama je Toyota s više od deset posto tržišta automobila. Toyota, ako se uključi prodajna mreža, upošljava 30 tisuća Amerikanaca od čega 20 tisuća samo u tvornicama. Gospodin Cole ističe da radna mjesta u automobilskoj industriji imaju značajan ekonomski učinak.

"Prema podacima iz 1998 godine prosječni radnik iz automobilske industrije pridonosio je američkoj ekonomiji oko 137 tisuća dolara godišnje. Prosječni radnik na nacionalnoj razini doprinosio je ekonomiji sa svega 62 tisuće," kaže David Cole.

No vratimo se natrag na pitanje s početka ovog priloga: je li Toyota koja se proizvodi u Kentuckyu ili u Californiji “američka”? Glasnogovornik Toyote Jim Wiseman kaže – apsolutno.

"Stare kritike da mi samo spajamo dijelove proizvedene u Japanu više ne stoje. Danas je 85 posto djelova naših automobila proizvedeno u Sjedinjenim Državama. Oni su u stvarnosti američki koliko i bilo koji drugi automobil proizveden u Sjedinjenim Državama," kaže Jim Wiseman.

I drugi japanski proizvodjači - Honda, Nissan, Isuzu, Subaru, Mitsubishi i Mazda također imaju tvornice u Sjedinjenim Državama, a od europskih proizvođača tu su MercedesBenz i BMW. Nedavno je korejska tvrtka, Hyundai, započela s izgradnjom prve svoje tvornice u Alabami. Riječ je, doista, o globalnoj ekonomiji!

XS
SM
MD
LG