Linkovi

Laura Bush stanovnicima Afganistana (31/5/02) - 2002-06-07


“Znamo da je život u Afganistanu vrlo težak,” rekla je Laura Bush u nedavnom obraćanju stanovnicima Afganistana putem radija. Godine rata uništile su tu zemlju. Glad i neuhranjenost naširoko su prisutni. Mnogi Afganistanci ne mogu naći posao, niti imaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti. Uništeni su deseci afganistanskih javnih institucija i veći dio afganistanske infrastrukture, uključujući ulice, zgrade, vodoopskrbu i škole.

Sjedinjene Države surađuju s drugim zemljama na ispunjavanju hitnih potreba afganistanskog naroda za hranom, vodom, smještajem i lijekovima. Uz pomoć Programa Ujedinjenih naroda za hranu, rekordne količine hrane dostavljene su u rekordnom vremenu za više od šest milijuna afganistanskih muškaraca, žena i djece.

Poljoprivreda je način života za sedamdeset posto stanovnika Afganistana. Sjedinjene Države osigurale su sedam tisuća metričkih tona sjemena žita i tehničku podršku, koja treba pomoći više od četrdeset tisuća poljoprivrednika da povećaju proizvodnju žitarica. Nova pomoć već je na putu. Cilj je pomoći poljoprivrednicima da zarade za život, da unaprijede gospodarstvo svoje zemlje i da mogu prehraniti narod Afganistana.

Mnoge škole u Afganistanu ponovno su otvorene. Sjedinjene Države osigurale su pet milijuna školskih knjiga napisanih na jezicima dari i pašto, koji se govore u Afganistanu. Ameriknaci su u afganistanske škole poslali tisuće kutija ispunjenih olovkama, bilježnicama, ravnalima, papirom i olovkama u boji. Upravo se tiska još pet milijuna školskih knjiga, a ekipe obrazovnih djelatnika vode obuku za afganistanske učitelje. Drugi je prioritet za afganistanski narod zdravstvena skrb. Nažalost, svako četvrto dijete u Afganistanu umire prije pete godine života, a na svaku tisuću živorođene djece, umire sedamnaest majki. Sjedinjene Države obećale su izdvojiti milijune dolara za povećanje broja zdravstvenih djelatnika, osiguravanje osnovnih zdravstvenih usluga u afganistanskim zajednicama, poboljšanje vodoopskrbe i sanitarnih usluga, provođenje cijepljenja i pomoć u brizi za trudnice i novorođenu djecu.

Unatoč problemima, rekla je prva dama Laura Bush, ovo je doba nade, pa čak i radosti u Afganistanu. Dječaci i djevojčice se vraćaju u škole, žene se mogu slobodno kretati izvan kuće, a poljoprivrednici počinju ponovno sijati usjeve. Kako je rekla gospođa Bush, “Sigurna sam da Afganistan može izgraditi budućnost mira i slobode, te da će mu Amerika u tome biti prijatelj i partner.”

XS
SM
MD
LG