Linkovi

Kuba i terorizam (2/6/02) - 2002-06-07


Predsjednik George Walker Bush izjavio je da zemlje svijeta moraju odabrati na koju će stranu stati u ratu protiv terorizma – ili će biti s anti-terorističkom koalicijom, ili s teroristima.

Kuba je zemlja koja i dalje podržava teroriste. Kao takva svrstana je i u nedavno objavljeni izvještaj američkog Državnog tajništva o tendencijama u globalnom terorizmu. Kubanski diktator Fidel Castro pretvorio je Kubu u utočište za nasilne teroriste iz svih krajeva Južne Amerike i Europe.

Pojavili su se i dokazi da Kuba štiti članove čileanske terorističke skupine Patriotski front Manuela Rodrigueza. Joanne Chesimard, američka državljanka koja je 1973. ubila jednog policajca, od 1979. je gost kubanske vlade. Uz to, Castro i dalje dozvoljava članovima baskijske nacionalističke terorističke skupine poznate kao Domovina i sloboda, odnosno, ETA, da žive na Kubi, odakle koordiniraju svoje terorističke aktivnosti.

Kuba ne samo da podržava terorizam, već provodi barem ograničena istraživanja o razvoju ofenzivnog biološkog oružja, a tehnologiju dvojne namjene osigurala je i drugim zemljama-otpadnicama.

Kao što je tipično za njega, Fidel Castro je odgovorio na globalni rat protiv terorizma, koji su nakon napada od 11. rujna pokrenule Sjedinjene Države, osudivši ga kao “goreg od samih napada, militantnog i fašističkog.” Kubanska je vlada čak lažno tvrdila da su Sjedinjene Države namjerno napadale djecu i bolnice u kampanji protiv terorista al-Qaide i njihovih talibanskih saveznika u Afganistanu.

Kuba ne može zauzeti svoje mjesto u obitelji civiliziranih naroda sve dok njen komunistički diktator Fidel Castro ne prestane podržavati terorizam.

XS
SM
MD
LG