Linkovi

Premijer Račan u washingtonskom Centru Woodrow Wilson (6/6/02) - 2002-06-06


“Izlazak iz gospodarske krize središnji je problem Hrvatske. Hrvatska je vlada spremna prihvatiti sve hrvatske Srbe koji se žele vratiti” – ovo su samo dvije od ocjena koje su hrvatski premijer Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula iznijeli na zajedničkom izlaganju koje su danas popodne održali u washingtonskom Centru Woodrow Wilson.

Iako je pristupanje Hrvatske euroatlantskim integracijama bila glavna tema izlaganja hrvatskih dužnosnika, okupljeni – predstavnici nevladnih i znanstvenih organizacija, poznavatelji prilika u regiji i predstavnici medija - iskazali su zanimanje i za niz drugih pitanja, među njima za položaj srpske manjine u Hrvatskoj i gospodarsku situaciju u zemlji. Na pitanje – kakva je budućnost srpske manjine u Hrvatskoj, u kontekstu podataka iz najnovijeg popisa stanovništva, premijer Račan je odgovorio:

Ivica Račabn: U ovom trenutku ne mogu govoriti egzaktno o rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj. Bez sumnje ipak mogu reći da pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj danas ima znatno manje nego prije rata. Razlozi za to su višestruki, ali ja ću akcentirati samo jedan aspekt. Pokazalo se da su žrtve agresivnog Miloševićevog režima na više strana, dakako vjerojatno najveće na strani samog srpskog naroda.

Ministar vanjskih poslova Picula istaknuo je da vlada pokreće vrlo ambiciozan program povratka, za čije je financiranje spremna uzeti zajam u inozemstvu, te da je Hrvatska vrlo spremna prihvatiti sve Srbe koji se žele vratiti. Vjerojatno najopširniji odgovor dobilo je pitanje – kako se vlada namjerava nositi s teškom gospodarskom situacijom.

Izlazak iz gospodarske krize centralno je pitanje za Hrvatsku, ocijenio je premijer Račan, podsjetivši da se nakon pobjede aktualne vlasti na izborima razbuktala nada da će revitalizacija ekonomije ići vrlo brzo. “Međutim, čeka nas dugoročni posao”, upozorio je premijer istaknuvši da zemlja treba smanjivati socijalne troškove i prestati živjeti od zajmova i u dugu.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je danas u grču, jer treba ulagati u svoju budućnost, u infrastrukturu, a 50 posto proračuna odlazi na umirovljenike i teret rata. No, hrvatski je premijer također podsjetio da je orijentacija njegove vlade zadržati makroekonomsku stabilnosti, te je izrazio uvjerenje da je pred Hrvatskom dobra perspektiva. Na kraju spomenimo da je predavanje održano u manjoj, ali do zadnjeg mjesta punoj dvorani, a pitanja je bilo više nego vremena za odgovore.

XS
SM
MD
LG