Linkovi

Račan: 'Hrvatska ima podršku SAD za učlanjenje u NATO' (6/6/02) - 2002-06-06


Hrvatski premijer Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula razgovarali su danas u Ovalnom uredu s predsjednikom Bushem, a nakon razgovora koje su vodili s američkom savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice. Obraćajući se novinarima nakon tih sastanaka, hrvatski premijer je izjavio da je sastanak s američkim predsjednikom trajao oko pola sata.

U tom je razgovoru - po riječima premijera Račana - ponovno podržana strateška orijentacija Hrvatske prema euro-atlanskim integracijama, izgradnja stabilne i demokratske Hrvatske i doprinos Hrvatske sigurnosti šire regije jugoistočne Europe. Prema riječima gospodina Račana, razgovaralo se i o zajedničkoj borbi priotiv terorizma, pri čemu je Hrvatska izrazila namjeru da pridonese anti-terorističkoj borbi. Raspravljalo se i o konkretnim oblicima doprinosa toj borbi, uz napomenu da je Hrvatska u regiji koju još uvijek opterećuje prijetnja međunarodnog terorizma, ali i međunarodnog organiziranog kriminala.

"Hrvatska" - izjavio je premijer Račan - "ima podršku Sjedinjenih Država u svojim ambicijama da što prije postane članica NATO saveza". Predsjednik Bush je izjavio kako postoji potreba da se doprinese riješavanju tenzija i sukoba na svjetskom planu. Hrvatska je u tom smislu podržala namjere predsjednika Busha da se suradnjom s Rusijom doprinese svjetskoj borbi za mir.

Hrvatski je premijer također rekao da je jedna od tema razgovora, pri kraju susreta, bila i gospodarska suradnja, odnosno bilateralni odnosi između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG