Linkovi

Preustroj sustava domovinske sigurnosti (6/6/02) - 2002-06-06


Predsjednik Bush će večeras u svom obraćanju naciji objaviti početak velikog preustroja sustava domovinske sigurnosti. Očekuje se da će američki predsjednik objaviti osnivanje nove agencije koja bi trebala nadgledati sve obavještajne podatke o terorističkim aktivnostima.

Nova agencija predstavlja dio plana koji je sačinio direktor Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge. Ta bi agencija trebala djelovati kao dodatna služba u prikupljanju obavještajnih podataka, međutim ne i zamjena za Središnju obavještajnu službu CIA-u i Savezni istražni ured FBI.

Novi ured na razini vlade, odnosno administracije, u statusu ministarstva, služio bi kao mjesto za razmjenu obavještajnih informacija kako bi se pomoglo različitim vladinim agencijama da koordiniraju ono što znaju o potencijalnim terorističkim prijetnjama.

Do ove predsjednikove objave dolazi u vrijeme kad je Kongres započeo istrage o propustima američkih dužnosnika, koji nisu uspjeli povezati nekoliko različitih obavještajnih informacija prije 11. rujna, koji sad ukazuju na to da se pripremao teroristički napad.

Bijela je kuća priopćila kako ne postoje dokazi da je bilo koja obavještajna informacija mogla spriječiti napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, no predsjednik Bush je sebi postavio kao prioritet da poboljša komuniciranje između CIA-e i FBI-a.

XS
SM
MD
LG