Linkovi

NATO savez pred reformama (6/6/02) - 2002-06-06


"Jedino što nas na kraju iznenadi jest vlastito iznenađenje da se napad dogodio." Ovim je riječima američki ministar obrane Donald Rumsfeld komentirao potrebu brze i efikasne reforme NATO-saveza kako bi se ta vojno-politička organizacija što brže, prije i efikasnije pretvorila od pogona stvrenog za potrebe hladnog rata u suvremenu organizaciju za očuvanje kolektivne sigurnosti. Po riječima glavnog tajnika NATO saveza Lorda Robertsona, redovni je skup NATO-vih ministara obrane pokazao da postoji potreba za brzu reformu NATO saveza s ciljem da savez pokrije još više sigurnosnih aspekata i da bude značajnija garancija sigurnosti građana i društava suočenih s novim prijetnjama, naročito terorizmom i pogotovo biološkog, kemijskog i nuklearnog naoružanja.

Neizravno je potvrđeno da su upravo Amerikanci održali detaljan briefing zabrinjavajućeg sadržaja o razmjerima realne opasnosti prijetnji biološkim naoružanjem. O ovome se inače intenzivno raspravlja i na razini Europske unije, tako da je tema sprečavanja bilo kakve akcije – pojedinaca, organizacje ili neke od tzv."država izopćenica" – pri samome vrhu agende sastanaka ovdje u Bruxellesu. Svim članicama NATO saveza ponovljen je apel da izdvajaju više za potrebe obrane kako bi se smanjila razlika između europskih saveznika i Amerikanaca.

Do praškog summita na jesen ove godine NATO će imati, obećao je njegov glavni tajnik, jasnu viziju načina reformiranja. Reforme uključuju specijalizaciju, širenje odgovornosti Saveza na područje obrane od terorizma i sprečavanje prijetnji oružjem masovnog uništavanja, potom drastične mijene u načinu zapovijedanja koje će, između ostaloga, ukinuti NATO-vo atlantsko zapovjedništvo u Norfolku, Virginia i dati više ovlasti europskom zapovjedništvu u Monsu na jugu Belgije.

U bloku usvojenih dokumenata ovdje je relativno neopaženo prošlo dugačko priopćenje o Balkanu, čiji je rezime potvrda procesa restrukturiranja mirovnnih trupa u tri faze kako bi do završetka ove gdine broij kjudi u SFOR-u spao na 12, a KFOR-u na 32 tisuće, i potom, na 29 tisuća ljudi. U danu u kome je i ovdje potvrđena vijest da je Karadžić poslao pismo SFOR-u, NATO-vi su ministri obrane potvrdili da lov na osobe optužene za ratne zločine ostaje zadatkom njegovih trupa.

XS
SM
MD
LG