Linkovi

Hrvatsko-američki odnosi su odlični (6/6/02) - 2002-06-06


Američkim sugovornicima želimo poručiti da dobre političke i državne odnose treba upotpunjivati i produbljivati gospodarskom suradnjom – izjavio je hrvatski premijer Ivica Račan na kraju prvog dana posjeta Sjedinjenim Državama, koji je u velikoj mjeri bio posvećen upravo gospodarskim temama. Danas je planirano da se premijer Račan nakratko sastane i sa predsjednikom Bushom.

Visoko hrvatsko izaslanstvo, predvođeno premijerom Račanom, boravak u Sjedinjenim Državama započelo je razgovorima u Kongresu i nizom susreta gospodarske tematike. Na rasporedu su bili radni ručak s predstavnicima američkih kompanija u organizaciji Američke trgovinske komore i Ex-Im Banke, te razgovori s predsjednikom Svjetske banke Jamesom Wolfensohnom i predsjednikom Ex-Im Banke Eduardom Aguirreom. “Zadovoljni smo razgovorima s poslovnom Amerikom”, rezimirao je na kraju dana premijer Račan. Visoki hrvatski dužnosnik je kazao da su razne kompanije izrazile zanimanje za ulaganja u Hrvatsku, te da su čelnici Ex-Im Banke i Svjetske banke također spremni na provođenje projekata u Hrvatskoj – ukoliko im budu ponuđeni dobri projekti. Gospodarstvene veze između Sjedinjenih Država i Hrvatske bit će i jedna od središnjih tema današnjih razgovora s najvišim dužnosnicima američke administracije, među kojima se očekuje i kratak susret s predsjednikom Bushom.

"U te razgovore idemo s porukom da dobre političke i državne odnose sa Sjedinjenim Državama valja produbljivati i popunjavati dobrim gospodarskim sadržajima, sadržajima gospodarske suradnje, o čemu smo razgovarali s drugim sugovornicima, ali ćemo tu poruku potencirati i u razgovorima s najvišim dužnosnicima američke izvršne vlasti. Za nas je važno da Sjedinjene Države uvažavaju poziciju i strateške interese Hrvatske i da i dalje podržavaju hrvatsku ambiciju da budemo sastavni dio euro-atlantskih integracija što efikasnije na tom putu", rekao je premijer Račan.

Visoki hrvatski dužnosnici već su dobili jasan izraz podrške s Capitol Hilla. Senat je, naime, jednoglasno prihvatio rezoluciju u kojoj se odaje pohvala Hrvatskoj zbog napretka postignutog u demokratskom razvoju, te se podržavaju njena spremnost da provede reforme potrebne za ulaz u NATO savez. Jedan od pokrovitelja ove rezolucije, republikanski senator John McCain jučer je razgovarao s hrvatskim izaslanstvom, a potom je za novinare ocijenio i hrvatsko-američke odnose.

"Vjerujem da su naši odnosi izvrsni. Vjerujem da se vrlo cijene napori hrvatske vlade u borbi protiv droga i drugog oblika kriminala – i najvažnije – njen doprinos miru u regiji. S nestrpljenjem očekujemo uključenje Hrvatske u NATO savez. Na sastanku s hrvatskim izaslanstvom razgovaralo se o nizu pitanja, uključujući bliskiju suradnju između naših dviju zemalja, ne samo u ratu protiv terorizma, već i u borbi protiv trgovine drogama, transporta oružja i eksploatacije mladih žena, koja predstavlja ozbiljan problem u regiji. Radujemo se čelnoj ulozi hrvatske vlade u ovim borbama", ističe senator McCain.

Hrvatsko je izaslanstvo na Capitol Hillu razgovaralo i s republikanskim senatorom Georgeom Voinovichom i republikanskim kongresmenom Georgeom Radanovichem, koji je ukratko poručio: "Kao Amerikanac hrvatskog podrijetla, sa zadovoljstvom mogu kazati da je hrvatska zvijezda u usponu. Mislim da će Hrvatska i Sjedinjene Države imati odlične odnose."

Danas su na rasporedu, podsjetimo, susreti sa savjetnicom na nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice i državnim tajnikom Colinom Powellom. Najavljujući ove susrete, premijer Račan je istaknuo da je Hrvatska spremna biti partner Sjedinjenim Državama, ali da očekuje da se prema njoj primijeni individualni pristup.

"Vrlo je važno da se pristup Hrvatskoj individualizira i kada se s pravom zagovara regionalna suradnja. Za nas je to vrlo važno da otklonimo moguće zebnje koje su prisutne u Hrvatskoj o takozvanom regionalnom pristupu o sudbini Hrvatske u odnosu na NATO i Europsku uniju. Mi imamo sada američke partnere koji i te kako individualno pristupaju Hrvatskoj, a to će, nadam se, biti vidljivo i iz ovog posjeta."

Premijer Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula će tijekom dana u washingtonskom Centru Woodrow Wilson također održati izlaganje naslovljeno “Hrvatska i euroatlantske integracije.

XS
SM
MD
LG