Linkovi

SAD: Novi sustav nadzora stranaca (6/6/02) - 2002-06-06


Administracija predsjednika Busha objavila je kontroverzni plan kojim bi se desetine tisuća stranaca koji ulaze u Sjedinjene Države fotografirale te bi im se uzeli otisci prstiju.

Ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je da će strani gosti koji predstavljaju – citiramo – povećanu bojazan za nacionalnu sigurnost – biti fotografirani i bit će im uzeti otisci prstiju prilikom ulaska u Sjedinjene Države. Takva politika dio je novog programa boljeg praćenja i do stotinu tisuća stranih posjetitelja godišnje koji dolaze u Sjedinjene Države na posao, studiranje ili odmor.

"Teroristi i traženi kriminalci često pokušavaju ući u zemlju koristeći lažna imena, krivotvorene dokumente i putovnice. Međutim, otisci prstiju ne lažu."

Gospodin Ashcroft nije konkretno kazao koje zemlje predstavljaju najveću bojazan za američke dužnosnike. Organizacije za obranu građanskih prava osudile su takve naputke proglasivši ih diskriminatornima jer se njima, kako kažu, nepravedno izdvajaju muslimani te ljudi podrijetlom sa Srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG