Linkovi

Financijska korist od Svjetskog prvenstva (5/6/02) - 2002-06-05


Nekoliko američkih ekonomista, koji su sačinili izvještaj o gospodarskom učinku Svjetskog nogometnog prvenstva, predviđaju da će Južna Koreja u neslužbenom natjecanju s Japanom, kao suorganizatorom svjetskog prvenstva, imati veću financijsku korist od ovog natjecanja.

Od domaćina četiri protekla svjetska prvenstva, dakle Francuske, Sjedinjenih Država, Italije i Meksika jedino Sjedinjene Države nisu imale pozitivan financijski učinak. Japan i Koreja već imaju koristi samom groznicom nastalom odigravanjem Svjetskog prvenstva što se vidi na svjetskom financijskom tržištu, ali i na domaćim burzama, ističe se u najnovijem broju japanskog dnevnika “Japan Times”.

Mnogi ekonomski stručnjaci smatraju da bi se takav trend trebao nastaviti. Tako japanska marketinška tvrtka “Dentsu” procjenjuje da bi svjetsko nogometno prvenstvo moglo domaćem gospodarstvu donijeti i do 24 milijarde dolara, a ukoliko bi japanska momčad osvojila prvo mjesto to bi donijelo dodatne četiri milijarde dolara. Ta svota predstavlja jedan posto od ukupnog domaćeg proizvoda. Ipak, ocjenjuje se da bi Južna Koreja mogla više ubrati od nogometnog natjecanja zbog toga što je Japan imao veće pripremne troškove. Japanci su izgradili sedam potpuno novih stadiona što ih je koštalo milijardu i 600 milijuna dolara, a vrlo je mala vjerojatnost da će ti stadioni ikada biti napunjeni nakon što se svjetsko prvenstvo okonča.

XS
SM
MD
LG