Linkovi

Otisci prstiju obavezni za turiste iz "opasnih" zemalja? (5/6/02) - 2002-06-05


Američko Ministarstvo pravosuđa predložit će ovog tjedna novo pravilo prema kojem bi se od desetina tisuća ljudi s američkom ulaznom vizom, a koji su podrijetlom iz muslimanskih zemalja zatražilo uzimanje otisaka prstiju. Takva inicijativa je, piše New York Times, naišla na debatu unutar same administracije predsjednika Busha. Planom se predviđa uzeimanje otisaka prstiju pojedinaca iz onih zemalja koje predstavljaju najveću opasnost za američku nacionalnu sigurnost kao što su Saudijska Arabija, Pakistan i druge. Procjenjuje se da bi to obuhvatilo više od stotinu tisuća stranaca uključujući studente, radnike, znanstvenike pa i turiste. Bijela kuća, kako ističe New York Times, složila se s takvim prijedlogom dok mu se State Department usprotivio iz bojazni od posljedica po diplomatske odnose između Sjedinjenih Država i nekih saveznika u ratu protiv terorizma.

U međuvremenu, u Washingtonu je pred Odborima za obavještajna pitanja Senata i Zastupničkog doma Kongresa održan prvi dan svjedočenja o djelatnostima američkih sigurnosnih službi prije terorističkih napada od 11. rujna. Prema nekim informacijama, ti Odbori će istražiti poteze američke vlade u odgovoru na međunarodni terorizam od 1986. do danas. Svjedočenje se održava iza zatvorenih vrata, u prostoriji koja je zaštićena od elektronskog prisluškivanja i koju čuvaju naoružani stražari, opisuje New York Times.

I na kraju pregleda američkog tiska osvrćemo se na napis u Christian Science Monitoru u kojem stoji da su od impresivnog američkog gospodarskog rasta u prošlom desetljeću najviše profitirala područja američkog Srednjeg zapada i Juga. Na primjer, najveći porast u zaradi prosječnog američkog domaćinstva zabilježila je Južna Dakota. Od gradova, najveći ekonomski prosperitet u 90-tima imao je Detroit. Californija je, s druge strane, neočekivano zaostala. Naime, dok je prosječna zarada američkog domaćinstva porasla na 7,7 posto u Californiji taj broj iznosi svega 2,2 posto.

XS
SM
MD
LG