Linkovi

Premijer Račan stigao u Washington (5/6/02) - 2002-06-05


Hrvatski premijer Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula stigli su sinoć u devetodnevni posjet Sjedinjenim Državama.

Prema priopćenju hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, visoko hrvatsko izaslanstvo trebao bi sutra u Bijeloj kući primiti predsjednik Bush. Boravak u Washingtonu visoki hrvatski dužnosnici danas započinju sastancima sa senatorima Johnom McCainom, Georgeom Radanovichem i Georgeom Voinovichem.

Na rasporedu su i razgovori s predstavnicima američkih kompanija u organizaciji Američke trgovinske komore, te sastanci u Ex-Im banci i Svjetskoj banci. Sutra i prekosutra, premijer Račan također bi trebao razgovarati s državnim tajnikom Colinom Powellom, savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice i ministrom pravosuđa Johnom Ashcroftom.

Vjeruje se da će sastanci hrvatsko izaslanstva s američkim dužnosnicima obuhvatiti niz bilateralnih i regionalnih pitanja, uključujući i američku podršku za integraciju Hrvatske u transatlantske i europske institucije, te njen doprinos sigurnosti i stabilnosti Europe. Pred polazak za Sjedinjene Države, premijer Račan je ocijenio za Glas Amerike da su američko-hrvatski odnosi odlični, te je istaknuo da će u dolazećim razgovorima poticati veću gospodarsku suradnju između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG