Linkovi

Premijer Račan počinje posjet Washingtonu (5/6/02) - 2002-06-05


Hrvatski premijer Ivica Račan započinje danas svoj višednevni posjet Sjedinjenim Državama sastancima sa članovima američkog Kongresa i dužnosnicima međunarodnih financijskih institucija. Obraćajući se novinarima, premijer Račan je istaknuo da će u središtu njegovih sastanaka biti politička i sigurnosna pitanja, a pogotovo mogućnost proširenja gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Državama.

"S postojećim sadržajem smo zadovoljni, ali potrebe su veće i mi ćemo pokušati iskoristiti šansu koja se pruža. Uvjeren sam da će razgovori koje ćemo voditi biti u isto vrijeme ne samo svjedočenje dobrih odnosa između dvije zemlje, već i proširenje sadržaja suradnje na mnogim planovima. Govorit ćemo vrlo konkretno o pitanjima sigurnosti, koja je tako značajna za svijet, pa i za Sjedinjene Države i Hrvatsku također, s obzirom na našu geostratešku poziciju, a govorit ćemo i konkretno o mogućnostima daljnje gospodarske suradnje. Ona može biti, po našem mišljenju kvalitetnija. Na startu niza radnih razgovora i susreta izražavam optimizam. Pitajte me na kraju možemo li ga potvrditi," kazao je.

Premijer Račan se – dok ovo javljamo - sastaje sa senatorima Johnom McCainom i Georgeom Voinovichem, te kongresmenom Georgeom Radanovichem. Za poslijepodnevne sate zakazani su sastanci s predsjednikom Ex-Im Banke Eduardom Aguirreom i predsjednikom Svjetske banke Jamesom Wolfensohnom. Hrvatski dužnosnici naglašavaju upravo gospodarsku dimenziju premijerovog posjeta. Sjedinjene Države su osmi trgovinski partner Hrvatske, što je – kažu - neprihvatljivo. Prema njihovim riječima, Hrvatska želi ostvariti gospodarsku suradnju sa Sjedinjenim Državama bez političkih uvjeta. Dugoročna se perspektiva vidi u ulaganjima, a ne u jednokratnim donacijama, i to pogotovo u sektorima kao što su brodogradnja, turizam i energetika.

U tom su smislu značajni današnji susreti u Ex-Im Banki i Svjetskoj banki, te dolazeći sastanak s ministrom trgovine Donaldom Evansom. Potvrdu da u Washingtonu vlada veliko zanimanje za ulaganja u Hrvatsku, hrvatski diplomati nalaze i u činjenici da se na današnjem radnom ručku u organizaciji američke Trgovinske komore i Ex-Im Banke očekuju predstavnici preko sedamdeset američkih kompanija. Dodajmo tome da visoko hrvatsko izaslanstvo očekuju i važni politički susreti. Za sutra je zakazan susret sa savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice, a očekuje se i kraći sastanak s predsjednikom Bushom. Predviđeni su i sastanci s državnim tajnikom Colinom Powellom, ministrom pravosuđa Johnom Ashcroftom i zamjenikom ministra obrane Paulom Wolfowitzem.

XS
SM
MD
LG