Linkovi

Račan: 'Svi su za promjene, ali tako da se što manje mijenja' (4/6/02) - 2002-06-04


U drugom dijelu inteviewa, uoči svog puta u Sjedinjene Države, premijer Ivica Račan je progovorio i o nekim aktualnim unutarnjim političkim problemima. Baš na dan njegova odlaska dvije respektibilne agencije su objavile rezultate istraživanja iz kojih je vidljivo da vladajuća koalicija nije nikad lošije stajala, a samoj premijerovoj stranci SDP-u podrška birača je gotovo prepolovljena. Pitali smo premijera zašto je tomu tako.

Ivica Račan: Onima koji su dnas na vlasti i koji pokušavaju, uz sve svoje slabosti, uspješno voditi ovaj težak posao reformi, ne cvijetaju ruže. Očekuje se rezultat preko noći, a on ne može doći. Svi su za promjene, ali tako da se što manje mijenja. Što manje konkretno mijenja. Tipičan jedan tranzicijski sindorom koji trese još uvijek Hrvatsku, tim više, za razliku od drugih zemalja u tranziciji, stjecajem povijesnih okolnosti - rata, ali i loše politike koju je vodio HDZ, mi smo zakasnili u tom reformskom poslu za drugima, a koji su prije deset-dvanaest godina itekako gledali Hrvatskoj u leđa.

Glas Amerike: Iz vaše stranke smo čuli najve kako bi se izbori mogli održati u proljeće sljedeće godine.

IR: Mi možemo biti pred izborima i sutra, a ne u proljeće, ukoliko se dosta ova kolaicija pokaže nesposobna da se nosi s problemima. Kad je ne bude bilo, a kolebanja ima kao što se vidi, ja ću biti vrlo jak da kažem - 'ne možemo dalje'.

GA: Javnost je već umorna od dugotrajnog pregovaranja untar peteročlane koalicije. Unatoč tome da se izbore dobili dijelom i zbog kritike rada obavještajnih službi, vi još uvijek niste imenovali šefove tih službi.

IR: Ja i moja stranka ispali smo krivci što se oklijeva s imenovanjem tih šefova iako ni ja ni moja stranka nemamo prijedloge. Jesu li oni dobri, e to je sad pitanje. To je stvar za diskusiju. Reći ću vam, da ne mislim kako su uskostranački profilirani kadrovi, koji se nude, dobra rješenja. To sam mislio i jučer - to mislim i danas. Stoga bi bolje bilo završiti tu diskusiju na dobar način nego brzopleto, u ime mira u kući u koaliciji, izabrati ljude koji neće izvršiti posao u skladu sa zakonom. Da te službe budu efikasne, da više nikada ne budu zlopotrebljavane.

GA: Kad smo razgovarali prije šest mjeseci najavili ste da ćemo u proljeće popiti šampanjac, jer će konačno rast neuposlenosti biti zaustavljen u Hrvatskoj.

IR: Šampanjac još nisam popio, jer ga nismo zaslužili. Usprkos svih napora, bitka oko nezaposlenosti ne ide dobro ni lako. Podcijenili smo taj moment. Na drugoj pak strani podcijenili smo dubinu i širinu onoga što zovemo sivom ekonomijom. Podcijenili smo da među nezaposlenima na Zavodu su i oni koji posao ne traže ili oni koji rade i izbjegavaju da im se posao ponudi. Tako smo se već našli pomalo u paradoksalnoj situaciji da s velikim oklijevanje dozvoljavamo uvoz stranih radnika u brodogradnji i cestogradnji.

GA: Kad je u pitanju normalizacija odnosa sa Srbijom, stječe se dojam kako je Srbija uvijek korak ispred Hrvatske. Recimo, nedavno je jednostrano ukinula vizni režim.

IR: Srbija pokazuje jednu dozu pragmatizma i na taj način pragmatizmopm se pokušava odlijepiti od Miloševićeve pollitike. Nama u Hrvatskoj nedostaje tog pragmatizma i efikasnosti. Mi smo ponekad od svega spremni napraviti problem.

GA: Srba je, prema neslužbenim podacima popisa stanovništva, u Hrvatskoj ostalo četiri posto, umjesto prijetratnih 12. Vaš komentar? IR: Rezultati popisa su činjenice. I sad je pitanje kako interpretirati te činjenice? Bez sumnje, do tih činjenica se nije došlo slučajno. One su posljedica zbivanja na ovom tlu - prije svega raspada bivše Jugoslavije u kojoj jedan dio pripadnika srpskog naprda vidio svoju garanciju sigurnosti i stabilnosti. Oni su rezultat i domovinskog rata i agersije, gdje su žrtve bili Hrvati, ali i sami Srbi, jer u ime njih se vršila ta agresija i kad oni nisu davali - govorim o svim Srbima - taj mandat Miloševiću. Napokon to je posljedica i odlaska ljudi povodom ratnih operacija koje smo legitimno vodili.

GA: Srbija je donijela i Ustavni zakon o zaštiti manjina, Hrvastka još nije.

IR: Pa mi bismo željeli da se on donese do kraja zasjedanja Sabora, prije ljetne stanke. Nadam se da ćemo uspjeti i osobno na tome prilično radim.

GA: Prigovara vam se i neaktivna politika prema Bosni i Hercegovini.

IR: Vrlo je važno - i Hrvatska to želi demonstrirati - surađivati s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo se u tom pogledu dobrovoljno odrekli daytonskog prava da imamo posebno dobre odnose s jednim dijelom Bosne i Hercegovine. Po Daytonu, Srbiji je ostalo da ima posebno dobre odnose samo s Republikom Srpskom. Mi smo ocijenili da korištenje tog prava s naše strane ne pomaže stabilnosti Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG