Linkovi

Kongresna svjedočenja o terorističkim napadima iza zatvorenih vrata (4/6/02) - 2002-06-04


Odbori oba doma Kongresa za obavještajne aktivnosti počinju zajednička svjedočenja iza zatvorenih vrata, upravo nakon što se pojavila informacija da je CIA pratila dvojicu otmičara, koji su sudjelovali u napadima od 11. rujna, još u siječnju 2000. kada su sudjelovali na sastanku osumnjičenih terorista u Maleziji. U izvještaju objavljenom u tjedniku Newsweek kaže se da CIA nije obavijestila domaće agencije da treba pratiti dvojicu otmičara sve do tri tjedna prije napada. Senator Richard Shelby, republikanac iz Alabame i član senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti, izrazio je svoju zabrinutost u gostovanju na američkoj televiziji.

"Počinjen je niz obavještajnih propusta, uglavnom zato što agencije nisu međusobno komunicirale i nisu istraživale materijale koje su imale u rukama."

Direktor FBI-a Robert Mueller i ministar pravosuđa John Ashcroft priznali su da među saveznim agencijama kao što su FBI i CIA treba ostvariti bolju koordinaciju, ali su izrazili sumnju da su se napadi od 11. rujna mogli spriječiti.

XS
SM
MD
LG