Linkovi

WP: CIA i FBI ratuju priopćenjima za javnost (4/6/02) - 2002-06-04


Washington Post javlja da je Središnja obavještajna agencija – CIA – još u siječnju 2000. godine upozorila Savezni istražni ured, FBI, da je jedan od sudionika napada na Sjedinjene Države, Khalid Al Midhar, nazočio sastanku osumnjičenih terorista u Kuala Lumpuru. Međutim, takva tvrdnja iz CIA-e u suprotnosti je s izjavama koje dolaze iz FBI-a, a u kojima se kaže da ih je CIA upozorila na Al Midhara i Nawaza Alhazmija tek 23. kolovoza prošle godine. U CIA-inom upozorenju stoji da spomenutu dvojicu treba zaustaviti na granici, međutim, u tom trenutku obojica su već bili na američkom teritoriju. FBI nije komentirao najnovije tvrdnje iz CIA-e koje –kako piše Washington Post – prerastaju u otvoreni rat priopćenjima za javnost ove dvije agencije američke vlade.

USA Today istodobno prenosi izjave američkih dužnosnika koji ističu da su američke obavještajne službe imale svoje agente unutar al-Qaide. Međutim, presretene poruke između operativaca al-Qaide kao i izvješća s terena – kao što je poznato – nisu dovela do otkrivanja mjesta, vremena i načina napada. Među presretenim porukama al-Qaidinih operativaca čule su se sljedeće izjave: “Dogodit će se dobre stvari”, “Gledajte vijesti” i “Sutra će biti veliki dan za nas”.

New York Times izvještava da je egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio u jednom intervjuu da su egipatske obavještajne službe tjedan dana prije napada od 11. rujna upozorile američke dužnosnike da je teroristička mreža Osame bin Ladena u završnoj fazi realizacije velike operacije protiv američkih ciljeva. Koristeći svog tajnog agenta u redovima al-Qaide Egipćani su – kaže Hosni Mubarak – pokušali zaustaviti tu operaciju, ali bezuspješno. Egipatski čelnik napominje da njegovi obavještajci nisu znali što će biti cilj i koliki će biti razmjeri napada. Ove izjave egipatskog predsjednika predstavljaju prvo priznanje nekog stranog državnika da je obavještajna mreža njegove zemlje uspjela prodrijeti u al-Qaidu i to na razini raspravljanja o konkretnoj terorističkoj akciji. (at)

XS
SM
MD
LG