Linkovi

Ashcroft odbacuje kritike zbog novih ovlasti danih FBI-u (3/6/02) - 2002-06-03


U pregledu američkog tiska prvo o kritikama koje se upućuju Ministarstvu pravosuđa zbog novih ovlasti danih FBI-u za praćenje građana. USA Today piše da američki ministar pravosuđa John Ashcroft odbacuje takve kritike, te tvrdi da vlada neće pratiti nepopularne osobe ili na bilo koji drugi način zlouporabiti nove ovlasti. “Sve što budemo radili bit će u svrhu otkrivanja i spriječavanja terorističkih aktivnosti”, tvrdi John Ashcroft. Američki ministar pravosuđa napominje da se pristup američkih sigurnosnih agencija prema terorizmu definitivno promjenio nakon prošlogodišnjih terorističkih napada. “Ako budemo čekali da zločin bude počinjen pa tek onda počnemo istraživati šteta je već učinjena. Teroristički napadi od 11. rujna donijeli su nam nove odgovornosti”, kazao je John Ashcroft.

Isti list piše da su američki vojni piloti u razdoblju od 11. rujna do danas znatno manje napuštali ratno zrakoplovstvo. Kronična nestašica vojnih pilota koji odlaze na unosne pilotske poslove u američkim avio-kompanijama smanjila se, a razlog je patriotizam u svijetlu terorističkih napada. Američko ratno zrakoplovstvo izvjestilo je da se vratilo 311 navigatora i pilota koji su napustili vojnu službu. Usporedbe radi, u prvih devet mjeseci 2001. godine to su učinila svega dvojica”, piše USA Today. Neki od američkih vojnih pilota čak su odbili dodatni bonus od 20 tisuća dolara godišnje koliko su im nudili civilni avio-prijevoznici. Američki vice-admiral Norbert Ryan pojašnjava: “Oni danas znaju da je pred nama pravi zadatak. Oni znaju koliko je važan njihov posao”.

A današnji Christian Science Monitor javlja da unatoč bojazni i upozorenjima o mogućim novim terorističkim napadima na Sjedinjene Države, Amerikanci posjećuju turističke atrakcije u nesmanjenom broju. Istraživanja javnosti pokazuju da je nacija na putu emocionalnog oporavka od terorističkih napada. Raspoloženje običnih građana mješavina je prihvaćanja nove stvarnosti nakon 11. rujna, ali i prkosa prema teroristima, zaključuje Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG