Linkovi

CIA pratila dvojicu otmičara u napadima od 11. rujna (3/6/02) - 2002-06-03


Američki tjednik Newsweek javlja da je Središnja obavještajna agencija CIA pratila dvojicu otmičara koji su sudjelovali u napadima od 11. rujna. Međutim, Newsweek također piše da je CIA proslijedila ovu informaciju Saveznom istražnom uredu FBI-om tek tri tjedna prije napada.

Prema pisanju Newsweeka, Središnja obavještajna agencija znala je da su dvojica otmičara održavala veze s Osamom bin Ladenom i pratila je njihovo kretanje po Sjedinjenim Državama. U svojem današnjem izdanju, Newsweek podrobno piše o tome kako je CIA doznala za dvojicu otmičara 2000. i kako je zatim pratila njihove aktivnosti. Ministar pravosuđa John Ashcroft kazao je, odgovarajući na pitanje o ovoj vijesti, tijekom gostovanja na televiziji da je tek malo prije toga vidio spomenuti članak i da ga nije cijeloga pročitao. Ipak, priznao je da je potrebna bolja koordinacija među agencijama.

"Mi smo u ratu. Moramo iskoristiti svaku priliku da bismo spriječili buduće napade. To je naša strategija. To je naša odgovornost i zato moramo bolje koordinirati aktivnosti između naših agencija."

Pomanjkanje koordinacije prije napada od 11. rujna jedno je od pitanja o kojima će kongresni uredi za obavještajne aktivnosti ovih dana voditi istrage. Saslušanja zatvorena za javnost počinju sutra.

XS
SM
MD
LG